Informació general

La Facultat de Medicina de la URV afirma que la normativa vigent de la Generalitat sobre els efectes dels camps electromagnètics està "obsoleta"

Per Redacció



Edificis amb antenes WiFi
En la darrera sessió plenària del passat 30 d'abril, el grup municipal del NMC va presentar una moció sobre l'aplicació dels criteris de salut de les xarxes WiFi a les escoles i que no va ser aprovada. Segons va apuntar el portaveu del grup –Oliver Klein–, "demanem a la Generalitat que adopti totes les mesures necessàries i actuï en conseqüència sobre els principis tecnològics". La Unitat d'Anatomia Patològica, Salut Humana i Camps Electromagnètics (CEM) de la Facultat de Medicina de la URV ha enviat un comunicat de premsa per mostrar la seva disconformitat amb la decisió presa al ple. "Considerem de vital importància no passar per alt el greu error que s'ha produït a l'Ajuntament de Cambrils en no aprovar la moció (...) Considerem que la moció per treure el WiFi de les escoles era molt correcta d'acord amb les noves investigacions mèdiques".

Segons s'apunta en el comunicat, el projecte Governança Radioelèctrica de la Generalitat de Catalunya no és un projecte eficient a nivell de protecció de salut perquè es fonamenta en premisses que no responen als recents estudis científics. "El Reial Decret 1066/2011 permet fins a 61 V/m d'intensitat de camp E per freqüències de 2 a 300 GHz. Cal una nova normativa que redueixi la densitat de potència de la radiació de radiofreqüència almenys fins al 0,6 V/m", informa el comunicat. L'actual decret no protegeix la salut humana dels perills dels camps electromagnètics no ionitzats de dispositius que emeten radiació: el WiFi, els telèfons sense fils, els telèfons mòbils i les antenes de telefonia, classificats oficialment per l'OMS i per l'Agència Internacional de Recerca contra el Càncer (IARC) com a potencialment cancerígens.

Segons la unitat, el projecte del Govern es basa en una normativa obsoleta que no considera els efectes no tèrmics dels camps electromagnètics, amb bases que no protegeixen la salut humana, deficiències reconegudes pel Parlament Europeu i pel Consell d'Europa. Per fer aquestes afirmacions, la CEM es basa en l'informe Bioinitiative, que apunta que, "els actuals estàndards públics de seguretat que limiten aquests nivells de radiació són inadequats i han de ser milers de vegades més baixos".

Comenta aquest article