Informació general

La restauració de la muralla de Cambrils descobreix la datació de l'escut de la Corona Catalano-Aragonesa del portal del carrer Major

Per Cristina Sierra

L'alcaldessa i el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura van visitar les obres de la fase I de la muralla

Fa gairebé dos mesos, es van iniciar els treballs de conservació i restauració de la muralla medieval del Barri Antic. Els treballs de restauració, duts a terme per arqueòlegs, paletes i restauradors, han permès aportar un nou capítol a la història del municipi. En concret, s'ha descobert l'any de l'escut de la Corona Catalano-Aragonesa del portal del carrer Major, situat a la part superior de l'arc. La data incisa a la pedra, el 1587, coincideix amb l'any del retorn dels cambrilencs a la senyoria reial, fet que va permetre deixar la senyoria dels Ducs de Cardona. Cal destacar que els treballs de restauració també han permès veure els impactes de diversos projectils sobre la muralla.

Ahir al matí, l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura –Francesc Garriga–, acompanyats del director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, van visitar les obres que s'han dut a terme en aquesta primera fase i que es preveu que s'acabin el 31 de maig, just abans de la Fira de Cambrils. Tal com va explicar Martí, la setmana passada va finalitzar la intervenció del carrer Major, un fet que va permetre obrir el pas als vehicles.

Uns treballs de restauració que permeten veure el to original de les pedres de l'antic portal

Cal recordar que el pressupost de l'obra a va a càrrec íntegrament, del Ministeri de Cultura, gràcies a una esmena introduïda als Pressupostos Generals de l'Estat de 2011 que, després de diferents periples per aconseguir la firma i l'execució es va aconseguir que es pressupostés a l'exercici del 2012 i s'executés la partida. El projecte d'execució va ser adjudicat a l'empresa local Cons FJFL Cambrils SL, que ha hagut de treballar amb micro barretes de fibra de vidre per estabilitzar els carreus al portal del carrer Major. La restauració del Portal també ha permès descobrir el to original de les pedres que conformen l'antic portal, únic accés conservat íntegre del perímetre emmurallat de Cambrils.

En aquests moments, s'està treballant en la Torre del Bou i els paraments annexos, on s'està duent a terme un estudi i neteja tant interior com exterior i descobrir si els revestiments actuals són originaris de la muralla i de la torre. A partir d'aquests estudis, es presentarà una proposta conjunta per poder executar la fase II de les obres. D'altra banda, aquesta setmana s'ha tancat a la circulació el portal del carrer Castlà i també s'està treballant sobre el paviment del Passeig Albert i les restes de la Torre del Biel.

El regidor de Planificació de Ciutat i Cultura va manifestar que l'Associació de Veïns El Portal estan "molt satisfets" per aquestes obres, ja que fa molts anys que les estaven reclamant.

Primer pla de l'escut de la Corona Catalano-Aragonesa del portal del carrer Major

Comenta aquest article