Informació general

En llibertat el presumpte assassí de la caixera de la sucursal del Banc de Santander a Cambrils, després de dos anys de presó provisional

Per Redacció

Imatge del dia de l'atracament mortal el 25 d'octubre de 2010

L'Audiència de Tarragona ha deixat en llibertat Manuel Amancio Álvarez, àlies 'el Bravo', presumpte assassí de la caixera de la sucursal del Banc de Santander a Cambrils, en el transcurs d'un atracament, després de sobrepassar els dos anys de presó provisional sense haver estat jutjat. Segons fonts judicials, Amancio és el  presumpte autor del tret que va acabar amb la vida el 25 d'octubre del 2010 d'Estela Calduch, de 25 anys, veïna de Sant Carles de la Ràpita i caixera de la sucursal del Banc de Santander.

La defensa de 'Bravo' va presentar un recurs d'apel·lació, el passat 21 de març, que acordava la pròrroga de la presó provisional, comunicada i sense fiança, al superar-se els dos anys des del seu empresonament sense haver estat jutjat i la fiscalia es va oposar al recurs presentat per la defensa i va demanar el manteniment de la pròrroga. L'Audiència de Tarragona va admetre el recurs, el passat 30 d'abril, deixant en llibertat l'acusat amb l'obligació de presentar-se cada dia davant del jutjat instructor. També se li ha retirat el passaport i se li ha prohibit sortir de l'estat espanyol sense autorització expressa del jutjat. D'altra banda, el jutge assegura que les declaracions dels testimonis, encara pendents, han patit endarreriments no justificats.

Indignació

El cas va consternar les poblacions de Sant Carles de la Ràpita i Cambrils, on es van reproduir les mostres de dol i solidaritat amb la família, molt coneguda a la població del Montsià. Des que s'ha conegut la notícia de la posada en llibertat del presumpte homicida per la lentitud de la justícia, les xarxes socials s'han convertit de nou en aparador de la indignació d'amics, familiars i veïns.

Una operació policial conjunta va permetre detenir el 29 de març del 2011 a Castro Urdiales (Cantàbria) 'el Bravo', integrant amb quatre detinguts més d'una de les bandes més actives a Espanya a atracar bancs. La xarxa desarticulada estava acusada de perpetrar des del 2005 una cinquantena d'assalts violents a entitats bancàries, a raó d'una al mes, especialment a la cornisa cantàbrica, però també a Cambrils. Els membres de la xarxa, considerats delinqüents molt perillosos, utilitzaven sempre un mateix patró, ja que assaltaven entitats bancàries brandant armes de foc i disfressats de forma diferent per a cada ocasió, ja que feien servir bigotis i barbes postisses, ulleres i gorres per no ser identificats.

La banda va aturar en sec la seva activitat delictiva després del mortal atracament de Cambrils, ja que des d'aleshores no se'ls perseguia només per robatori, sinó també per homicidi i perquè les càmeres de seguretat havien captat la cara, encara que disfressat, dels dos assaltants. En aquelles imatges, 'el Bravo' apareixia amb ulleres, barba postissa i perruca, mentre que el seu acompanyant portava gorra i bigoti.

Comenta aquest article