Societat

Els alumnes de l'escola La Bòbila coneixen de prop les colles del Ball de Bastons, els Amics de la Sardana i el Ball de Diables

Per Redacció

Imatge de la ballada de sardanes conjunta

L'escola La Bòbila va seguir, durant tota la setmana passada, amb les activitats de les seves IV Jornades Culturals que enguany giraven a l'entorn de la Festa Major i dels seus elements festius. El dimecres 24 d'abril al matí va tenir lloc, al gimnàs del centre, un recital de cançons populars a càrrec de l'alumnat d'educació infantil. Seguidament, l'alumnat de 6è va presentar "La cançó de la Bòbila", tema musical escrit i compost pel mestre de música de l'escola, David  Dempere. 

A la tarda, es va rebre la visita del Ball de bastons de Cambrils, representats per Eduard Pellicer, Maria Pentinat i Àngel Vallverdú.
L'alumnat d’Educació Infantil i de Cicle Superior van poder conèixer la història i l’origen d'aquest ball. Per altra banda, l'alumna de 6è, Jennifer Molano Navarro, membre del Ball de Bastons va mostrar com es vesteixen els bastoners, amb mitjons, camisa  i pantalons blancs (amb un galó al camall), espardenyes de set vetes, faixa, mocador creuat al pit i llaç al coll. Dos alumnes van poder emprovar-se la faixa i el mocador, i van comprovar que el color blau és pels paradors i el vermell pels picadors. Finalment, amb la col.·laboració de la Jennifer Molano i la seva germana Yanira, de 2n, que també és bastonera, van fer una petita demostració de ball picat al so del flabiol i tamborino, que anava a càrrec d'Ángel Vallverdú.

Participació dels Amics de la Sardana de Cambrils

Les activitats van seguir dijous al matí amb Els Amics de la Sardana de Cambrils que van visitar els alumnes i els hi van encomanar la seva vitalitat i energia, i els van apropar al món de les sardanes. En primer lloc, van realitzar una demostració, ballant diverses sardanes, per a l'alumnat d'Educació Infantil (P3, P4 i P5). També van explicar d’altres curiositats sobre la vestimenta o els assajos de la colla. Tot seguit, l'alumnat d'Educació Primària (de 1r a 6è) va gaudir d'una demostració de la colla sardanista i per acabar l'activitat tot l'alumnat, professorat i Els Amics de la Sardana van ballar plegats la dansa nacional de Catalunya.

Dijous a la tarda, una representació del "Ball de Diables Els Cagarrieres de Cambrils"  va explicar a l'alumnat de P4 a 5è, com va néixer la seva associació, el curiós origen del seu nom, així com quina vestimenta porten als correfocs i com s'ho fan per no cremar-se sota la pluja de guspires que surt de les seves carretilles.
 El president de la colla, Jacob Gil, va respondre tots els dubtes de la canalla. Els diables van convidar a diversos alumnes a emprovar-se la casaca que porten els diables, i fins i tot tres alumnes van participar d'una petita exhibició d'encesa de petards i foc, que malgrat la pluja, es va realitzar al pati de l'escola. Per acabar l'acte, els timbalers del ball de diables, van tocar de valent i van fer ballar tot l'alumnat i professorat al ritme de la seva música.

Comenta aquest article