Cultura

L'escola La Bòbila bateja els seus dos nous gegants, en Bob i la Lila

Per Berta Ruiz

En Bob i la Lila són els dos nous gegants de l'escola La Bòbila

Els alumnes de l'escola La Bòbila van assistir, ahir al matí, al bateig dels dos nous gegants de l'escola: el Bob i la Lila. Aquest era el primer acte que encetava les IV Jornades Culturals "La Festa Major de la Bòbila" que, any rere any es fan coincidir amb la setmana de Sant Jordi. Tal com va explicar la directora del centre, Esther Barceló, a Revista Cambrils Diari Digital, cada any es treballa sobre un tema cultural diferent i, enguany, els alumnes coneixeran quins són els elements festius que formen part d'una festa major. En l'acte inaugural d'ahir, tot l'alumnat va assistir al tradicional pregó de festa major que va ser amenitzat amb una cercavila organitzada pels alumnes de sisè i que va comptar amb la pubilla –Camí Cruz– l'hereu –Marc Robert–. Després es va fer el bateig dels dos gegants que van ballar i van animar tota la canalla. Cal destacar que, en Bob i la Lila han estat dissenyats, muntats i elaborats de manera artesanal per la junta de l'AMPA de l'escola. Tant un com l'altre van caracteritzats amb el xandall, la bata i els complements del centre com si fossin dos alumnes més. Els dos noms triats també pretenen fer un joc de paraules amb el nom de Bòbila.

Visita de diferents colles dels elements festius locals

Per altra banda, durant tota aquesta setmana, l'escola rebrà la visita de diferents colles dels elements festius de la Festa Major de Cambrils. Ahir a la tarda, per exemple, hi va haver una mostra dels nanos de Cambrils. Els alumnes des de P3 fins a segon de Primària van participar en aquesta activitat que també va comptar amb les explicacions de dues alumnes
membres de la Colla Gegantera Tota l'Endenga. Les alumnes de 5è i de 1r, Paula i Clàudia Masdeu Puerto van explicar als nens i nenes d'Educació Infantil i cicle inicial la seva experiència com a portadores dels “nanos” a les festes majors on participen juntament amb la seva colla gegantera. Paula Masdeu va comentar  que la Colla Gegantera Tota l’Endenga va néixer l’any 1992 arrel de la primera trobada de gegants de Cambrils i que des d’aleshores participa activament en la vida festiva i cultural cambrilenca. També va explicar com es diuen els quatre gegants de Cambrils: Pere, Camí, Armengol i Magdalena, així com el nom dels gegantons: El Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones, i la bèstia de foc, La Farnaca. Però especialment, va parlar de la seva “especialitat”: els nanos, dels quals n'hi ha una dotzena. Els alumnes van poder veure'n tres: La Gitana, El Catalanet i La Princesa.

Avui, diada de Sant Jordi, s'organitzaran d'altres activitats com jocs florals, mentre que a la tarda es farà la inauguració oficial de la biblioteca de l'escola. Demà dimecres al matí, s'organitzarà un recital de cançons populars i a la tarda es comptarà amb la presència d'una representació de la colla del Ball de Bastons de Cambrils. El dijous seguiran les activitats de les IV Jornades Culturals amb la visita de dues noves entitats locals com són els Amics de la Sardana de Cambrils i una exhibició del Ball de Diables Els Cagarrieres. Finalment, el divendres es clouran els actes amb una activitat d'animació a la lectura al matí, mentre que a la tarda se celebrarà la cloenda amb un ball de fi de festa major.

La Paula i la Clàudia Masdeu fent l'explicació sobre els nanos de Cambrils

Comenta aquest article