Cultura

"La introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils", de Manel Tarés, novetat cambrilenca pel Sant Jordi d'enguany

Per Redacció

Portada del llibre de Manel Tarés, que demà es podrà trobar a les parades de llibres de les llibreries cambrilenques

La diada de Sant Jordi porta una novetat cambrilenca de darrera hora. Demà, a les parades de llibres que disposaran les llibreries cambrilenques al port, es podrà trobar el llibre "La introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils. De la Guerra de Successió a les reformes dels anys seixanta del segle XVIII". L'autor és el cambrilenc Manel Tarés, col·laborador de Revista Cambrils.
El llibre, que ha estat editat per la Diputació de Tarragona,  és fruit de vora set anys de treball. En la seva fase final ha comptat amb una petita subvenció del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, organisme depenent de la Generalitat, i la Comissió 2014. El treball va quedar finalista a la XIII Beca Antoni Agustí d'Investigació Històrica que convoca la Diputació de Tarragona, qui va decidir publicar-lo en la seva col·lecció Ramon Berenguer IV.
El llibre tracta sobre l'organització municipal de Cambrils durant la implantació del règim borbònic a la fi de la Guerra de Successió i, per tant, abasta les dècades centrals del segle XVIII, tot i que també fa un estudi d'aquella guerra al nostre municipi. Per tant el període cronològic que tracta el llibre és el que va des de l'any 1700 al 1766.
Segons ha explicat Manel Tarés, "el llibre ofereix noves hipòtesis per explicar determinats fenòmens locals com és el creixement demogràfic, la incidència de les epidèmies de malària, el naixement del barri marítim, ...". El llibre té 364 pàgines i ha estat prologat pel vinyolenc Laureà Pagarolas i Sabaté, director tècnic de l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona i que a principis dels anys vuitanta va publicar un llibre sobre els Gimbernat i el Cambrils del segle XVIII.
L'aparició a darrera hora del llibre no ha permès fer-ne una presentació pública abans de Sant Jordi tot i que està previst que aquesta presentació es faci, a Cambrils, en dates ben properes.

Comenta aquest article