Societat

L'oli de la Cooperativa Agrícola guanya el primer premi al Millor Oli d'Oliva Verge Extra d'Espanya 2012-2013

Per Berta Ruiz

Imatge promocional de les ampolles de l'oli d'oliva "Mestral"

L’oli d’oliva elaborat per  la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils ha guanyat el Primer Premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra d’Espanya de la campanya 2012-2013, en la categoria d'afruitats madurs, que anualment convoca el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Aquest és el reconeixement més important que pot rebre un oli d’oliva a tot l’estat espanyol i, per tercera vegada, la Cooperativa Agrícola de Cambrils aconsegueix aquesta distinció. Anteriorment, l’oli verge extra cambrilenc havia guanyat aquest premi en les campanyes 2005-2006 i 2007-2008.

El veredicte del concurs es va fer públic aquest passat dimarts, 23 d’abril, on es destaca textualment que: “L’oli verge extra de la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils és un oli afruitat intens d’oliva que recorda a les fruites madures. S’hi troben notes de poma, ametlla i notes de canyella i vainilla, amb alguna nota verda de baixa intensitat, tot molt equilibrat. En boca és molt dolç i ametllat, lleugerament amarg i una mica més picant, tot el conjunt és molt harmoniós”. Cal destacar que, des del Ministeri d’Agricultura es promouen aquests premis amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’oli d’oliva i promocionar-lo entre els consumidors.

El premi de major prestigi a nivell espanyol

Des de la Cooperativa Agrícola de Cambrils valoren molt positivament aquest nou premi que reconeix la qualitat de l’oli d’oliva arbequina que pertany a la D.O.P. “Siurana”. Una qualitat que, des de fa anys, ha rebut el reconeixement dels mercats, i que ha portat a incrementar la comercialització d’oli cambrilenc envasat sota la marca “Mestral”,  així com un augment molt important de les exportacions. El gerent de la Cooperativa Agrícola –Fernando Sarasa– comentava que estan molt satisfets d’aquesta distinció. “Cada vegada és més complicat guanyar premis, perquè hi ha més competència. Aquest premi és el de major prestigi a nivell espanyol, per com es fa la selecció de les mostres i els tastos, és un dels més rigorosos. Aquesta és la tercera vegada que la Cooperativa el guanya i en d’altres ocasions s’ha rebut el segon premi, per tant, estem molt contents”. Sarasa ha afirmat que aquest és un “premi d’equip. En primer lloc dels pagesos, que són els principals, els moliners i els nostres treballadors. Això és fruit de molta feina. Hem de continuar aquesta tasca i el fet de seguir guanyant premis volt dir que tenim una estabilitat”.

L'oli cambrilenc ja arriba a una vintena de països d'arreu del món

Quant a les exportacions de l’oli cambrilenc, Fernando Sarasa ha detallat que ja s’arriba a una vintena de països. “Ja estem a països d’Àsia com Singapur, Xina o el Japó, als Estats Units, a Colòmbia o a Rússia. El mercat domèstic està patint la crisi i per a poder créixer hem de buscar-ho en l’exportació. Per a nosaltres és bàsic el mercat de proximitat i de restauració, però per créixer hem d’exportar. A més, moltes vegades a fora es valora molt més el producte i la seva qualitat i, amb premis com aquest ens dóna una carta de presentació. Cal destacar que no hi ha cap oli català en aquests premis i ara mateix som l’oli català més premiat”. 


Comenta aquest article