Xavi Orrit (Fundació SHE): "A través de l'esport podem treballar millor els valors i també serveix per motivar els nens"
![]() |
Un moment de la xerrada d'ahir al vespre al Centre Cultural. D'esquerra a dreta: Xavi Orrit, Eduard Martí, Lluïsa Rom i Ramona Martínez |
En el marc del programa de les cinquenes Jornades de la Salut, ahir al vespre al Centre Cultural, va tenir lloc una xerrada sota el títol "Esport de base i valors". L'acte, organitzat pel Club de Futbol Cambrils Unió, la Fundació SHE i el Departament de Benestar Social i Salut Pública, va anar a càrrec de Xavi Orrit, professor de didàctica de la UAB, membre del grup de recerca IVE de la UAB i responsable de continguts del Program SI! de la Fundació SHE. A l'acte també hi va ser present la regidora de Benestar Social de l'Ajuntament Lluïsa Rom, la coordinadora general del programa de Salut Integral (SI!) de la Fundació Science, Health and Education (SHE), Ramona Martínez i el president del Cambrils Unió, Eduard Martí.
Xavi Orrit: "Els valors són els que són, el que canvia és la forma de veure'ls"
En la xerrada adreçada a personal esportiu, pares i mares i d'altres professionals relacionats amb l'esport i l'educació, Xavi Orrit va abordar diferents estratègies a l'hora de fomentar els valors des de l'esport de base. En primer lloc, Orrit va voler desmentir la idea que els valors estan en un moment de crisi. Segons va dir, "no pot existir una crisi de valors, els valors existeixen per bé o per mal i mai poden desaparèixer ni pot haver-hi una crisi de valors. Els valors són els que són i el que canvia és la forma de veure'ls, depenent del moment, de la cultura, de la societat. Depenent de com es mirin, els valors poden ser positius o negatius. Els valors són ideals de comportament abstractes, per exemple, el respecte, la solidaritat, la companyonia. Els valors no són observables, però sí ho són les actituds". Segons va explicar Orrit, com a tècnics esportius, "ens hem de centrar en les actituds que representen els bons valors. A través de l'esport els podem treballar perquè educa en coneixements, en habilitats, en expressió corporal, en higiene. Amb l'esport es poden treballar millor els valors i també serveix per motivar els nens. A banda, en la pràctica esportiva també es generen moltes interaccions i hi ha una normativa a seguir, per tant, és un àmbit que ens serveix per treballar. En l'esport hi ha una presència constant de conflictes i a partir d'aquí també es poden treballar les actituds".