Informació general

L'Ajuntament i la URV signen un conveni que impulsa la recerca de la prehistòria al municipi

Per Judit Pinazo



D'esquerra a dreta Marta Fontanals, Eudald Carbonell i Robert Benaiges, ahir al migdia en la signatura del conveni
Ahir al migdia l'Ajuntament va signar un conveni de col·labració amb l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per tal d'impulsar la recerca prehistòrica a Cambrils. Aquest conveni és una ampliació del que ja es va signar l'any 2001 entre la URV i l'Ajuntament de Cambrils. Amb el nou conveni s'amplien els objectius.

Amb la signatura del primer conveni es van iniciar les excavacions programades al jaciment neolític del Cavet per part del Grup d'Autoecologia Humana del Quaternari dirigit pel doctor i catedràtic de Prehistòria de la URV Eudald Carbonell. Les múltiples línies de recerca que han obert aquestes excavacions, a més de l'existència d'una dotzena de jaciments neolítics catalogats a Cambrils, van motivar el Museu d'Història a ampliar el conveni vigent.

Segons l'alcalde, Robert Benaiges, "creiem molt interessant i necessari que la universitat s'impliqui amb els municipis que l'envolten, però també s'hi han d'implicar els ajuntaments perquè els valors històrics d'un municipi es donin a conèixer, ja que és un valor afegit més per a la ciutat. Tenim sol, tenim platja, tenim gastronomia, però també tenim història".

Aprofitant la recent posada en marxa de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social de la URV, amb seu a Tarragona i dirigit per Eudald Carbonell, es va optar per signar el nou conveni de col·laboració entre el consistori i l'IPHES, que és un centre de referència a nivell català en la investigació en el món de la prehistòria i l'evolució humana amb treballs d'abast internacional. Actualment l'IPHES treballa en projectes arreu del món, com ara al Nord d'Àfrica o a l'Àsia.

Eudald Carbonell va fer esment de la importància d'aquest tipus de convenis "cada 15 dies firmem convenis amb algun municipi, sobretot amb aquells que s'han preocupat que el patrimoni històric, a banda de ser recuperat, sigui estudiat i integrat dins la vida econòmica i social de la població. El patrimoni s'ha de recuperar amb un sentit històric i cal que tingui una projecció social perquè la gent el conegui. Si no es fa sota aquest concepte, no té cap sentit recuperar".

Noves excavacions al jaciment del Cavet

Per dur a terme els diferents aspectes de divulgació, s'aniran aprovant annexos per a la realització de diferents accions. La primera que contempla l'acord serà la realització d'una nova campanya d'excavacions al jaciment del Cavet, el proper mes de maig, on s'han evidenciat les restes d'ocupació humana més antigues del terme municipal. L'objectiu principal serà finalitzar el mes de maig el sector iniciat l'any passat, proper a la riera de Riudoms, on es van localitzar restes situades entre el neolític antic i l'edat de bronze. 

La directora de l'excavació del jaciment del Cavet –Marta Fontanals– va destacar la gran importància del jaciment "el  Cavet és un jaciment molt important a nivell de Catalunya, ja que es tracta d'un assentament neolític molt gran i a Catalunya n'hi ha molt pocs amb les seves característiques". L'assentament del Cavet, segons va explicar Marta Fontanals, seria una de les primeres ocupacions de comunitats agricultores i ramaderes que hi va haver a Catalunya ara fa 6.500 anys.

Marta Fontanals va destacar que el que s'haurà de fer a partir d'ara és obtenir les dades científiques, analitzar-les i més endavant difondre-les. A finals d'any, segons va afirmar l'arqueòloga, es donaran a conèixer a la comunitat científica les primeres dades que s'obtinguin de l'estudi del Cavet. Probablement es faci en el marc de la celebració d'un congrés sobre estudis del Neolític que se celebrarà a nivell internacional.

Comenta aquest article