Informació general

El ple rebutja l'avantprojecte de reforma de l'administració local emprès per l'Estat, amb el vot en contra del PP

Per Berta Ruiz

Façana de l'Ajuntament de Cambrils

El ple ordinari celebrat aquest passat dimarts va aprovar una moció, presentada pel PSC, de rebuig a l’avantprojecte de racionalització i sostenibilitat de l’administració local emprès pel govern que l’Estat que, segons el PSC, lamina l’autonomia i restringeix les competències dels municipis. En la lectura del text, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va comentar que s’havien fet algunes modificacions consensuades amb les formacions de CiU i de la PLIC, les quals van donar-hi suport. El PP va votar en contra, mentre que el NMC va abstenir-se. Benaiges va afirmar que rebutgen aquest avantprojecte de reforma i va exigir al govern de l’Estat una nova estructura per a l’administració local que estableixi les competències municipals i que aposti per uns governs locals amb plenes competències.

Abstencions dels regidors del NMC

En la seva intervenció, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va avançar que el seu partit s’abstindria en aquest punt. Segons Klein, cal fer reformes i transformacions del model actual. “No votem en contra, perquè és un tema que s’ha de tractar, però veiem elements negatius com que se supleixin les competències dels municipis petits en pro de donar un major govern a les diputacions. Nosaltres tenim les nostres propostes i s’han de fer canvis per millorar-ho. Crec que cal encetar la síndria per canviar el contingut de fons”.

Carme Cros: "Aquesta reforma no implicarà cap atemptat contra l’estat del benestar ni contra els serveis, ni empobrirà la capacitat de gestió de les entitats locals. Es podran evitar situacions com les que s’han viscut en aquest ajuntament en anteriors mandats, amb els resultats ja coneguts: deute i dèficit”

Per la seva part, la portaveu del PP –Carme Cros– va manifestar que, “el repte de la futura llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local és modernitzar i donar respostes als problemes que tenen els ajuntaments, amb propostes per mesurar i avaluar el cost dels serveis, amb transparència. Tot plegat, s’ha de fer racionalitzant la despesa i amb criteris de rigor i equilibri”. En aquest punt, la regidora del PP i primera tinent d’alcalde va enumerar alguns dels punts de la reforma que proposa el govern de l’Estat: “aclarir les competències municipals per llei i eliminar duplicitats i competències impròpies; ajustar els municipis als principis d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera; garantir el finançament suficient dels serveis locals; afavorir l’emprenedoria; reduir el número de càrrecs públics i personal eventual en funció de la població del municipi; fixar per llei el sou dels membres de les corporacions locals en base al mateix criteri i donar més pes a la figura de l’interventor per incrementar el control del pressupost”.
Finalment, segons va dir Cros, “tot això es pot resumir en una sola frase: que els municipis no gastin més del que ingressen. Cal recordar que la situació que pateix actualment l’Ajuntament de Cambrils es deu precisament a no haver aplicat aquest principi entre els anys 2006 i 2011. Tampoc podem oblidar que administracions superiors han obviat fer-se càrrec de competències i han deixat que siguin els ajuntaments els que donin aquests serveis, moltes vegades posant en perill l’equilibri financer en detriment de les anomenades competències pròpies. Aquesta llei ha de representar una millora per a les administracions locals, que podran dedicar-se a fer allò que han de fer i a fer-ho de la forma més eficient possible. És una nova estructura de l’administració local que evita duplicitats competencials. En cap cas podem estar d’acord amb el rerefons de la seva moció, ja que aquesta reforma no implicarà cap atemptat contra l’estat del benestar ni contra els serveis, ni empobrirà la capacitat de gestió de les entitats locals ans al contrari, es podran evitar situacions com les que s’han viscut en aquest ajuntament en anteriors mandats, amb els resultats ja coneguts: deute i dèficit”.

Robert Benaiges:
"Aquesta llei preveu una centralització dels serveis que significarà la desaparició de la iniciativa municipal"

En resposta a les paraules de Carme Cros, Robert Benaiges va replicar dient que poden estar d’acord en molts dels seus arguments, però que els municipis catalans es regeixen des de la Generalitat de Catalunya, “no han de venir a dir-nos com ens hem de gestionar”. El portaveu del PSC també va dir que aquesta llei preveu una centralització dels serveis que significarà la desaparició de la iniciativa municipal i el deteriorament de la cohesió del país. “La reforma de l’administració de Catalunya s’ha de fer des de Catalunya”, va cloure.
 
Finalment, la moció de rebuig a l’avantprojecte de racionalització i sostenibilitat de l’administració local va rebre els vots a favor del PSC, CiU i la PLIC, el vot en contra el PP i l’abstenció del NMC.

Comenta aquest article