Informació general

El ple aprova una moció a favor del dret a decidir amb els vots a favor de tots els grups polítics menys el PP

Per Cristina Sierra, Berta Ruiz

Tots els grups polítics, menys el PP, van votar, ahir, a favor del dret a decidir

El ple de l'Ajuntament que es va celebrar ahir al matí va aprovar, amb els vots favorables del PSC, CiU, NMC i la PLIC i el vot en contra del PP, una moció a favor del dret a decidir. De fet, es tractava del mateix text que va ser votat per 104 diputats del Parlament de Catalunya, el passat 13 de març.
El portaveu del PSC –Robert Benaiges– va comentar que es tracta d’un text senzill, però que plasma la voluntat del poble català d’expressar-se sobre el seu futur i sobre les seves relacions amb l’Estat espanyol i amb Europa. “Cal sumar sinergies, fer un treball de diàleg, que el poble decideixi lliurament i encetar un debat necessari sobre el futur”, va dir. Benaiges va llegir la moció presentada, per la qual el ple de l’Ajuntament de Cambrils dóna suport a la resolució del Parlament de Catalunya: “instar al govern de la Generalitat a iniciar un diàleg amb el govern de l’Estat, per tal de possibilitar la celebració d’una consulta a la ciutadania catalana per decidir sobre el seu futur”.

Oliver Klein: "En un moment que la situació de crisi és important, la única sortida és la que es fa amb més democràcia"

El primer en prendre el torn de paraula va ser el portaveu del NMC –Oliver Klein–, que va avançar que votaria la favor amb un "sí crític". Klei va apuntar que, "el dret a decidir és el dret més democràtic i fer el que la població majoritària cregui el que s'ha de fer". El portaveu del NMC va fer referència a la part crítica del vot positiu manifestant que, "ens diuen que no portem mocions al ple que no siguin locals però aquí ja hi ha hagut una resolució al Parlament i aquí estem demostrant que estem d'acord amb la decisió". Klein també va afirmar que, "en un moment que la situació de crisi és important, la única sortida és la que es fa amb més democràcia, per això, estem a favor del dret a decidir".

Carme Cros: "Nosaltres, el PP català, ho tenim clar. Creiem en el projecte comú que és Espanya amb una Catalunya forta. Pensem que es molt més el que ens uneix que el que ens separa"

A continuació, va intervenir la regidora del PP –Carme Cros– qui, primer que tot, va dir: “la primera pregunta que ens vam fer en rebre la present moció es de quin sector socialista venia. Ni nosaltres ni els propis votants socialistes tenen clar el posicionament del seu partit. La sensació es que el PSC s’ha tret de la màniga el concepte del federalisme asimètric, que encara no sabem que és en realitat, per tal de buscar una postura presumptament neutral per tal de no enemistar el seu sector sobiranista amb aquell que creu fermament en Espanya. I tot així els ciutadans han estat testimonis de picabaralles internes, ruptures de disciplina de vot i tot un reguitzell de despropòsits que no fan si no demostrar que vostès no s’aclareixen. I si entre vostès no son capaços de posar-se d’acord ens preguntem amb quina legitimitat moral s’atreveixen a presentar aquesta moció”.
La regidora del PP i primer tinent d’alcalde va seguir dient que, “tampoc s’entén molt bé que vostès presentin una proposta de dret a decidir deslliurada del concepte d’independència. Per lògica, si parlem d’una decisió sobre la unitat, l’alternativa és la segregació. És a dir, o no volen o no poden explicar amb claredat que es el que vostès defensen. El que haurien de fer es explicar als seus votants d’una forma clara el que significa una consulta sobre la secessió d’Espanya, i de pas el concepte de federalisme que tan bons rèdits els hi ha portat en les recents eleccions. Nosaltres, el PP català, ho tenim clar. Creiem en el projecte comú que és Espanya amb una Catalunya forta. Pensem que es molt més el que ens uneix que el que ens separa. Pensem que la prioritat en l’actual escenari polític i econòmic es sortir de la crisi i recuperar el creixement i la creació de llocs de treball. Respectem profundament, com no pot ser d’una altra manera, les idees de tothom, i el dret a defensar-les allà on pertoqui, però sempre d’acord amb la llei. Només recordar que ja hi ha una sentència del Tribunal Constitucional que diu que el subjecte sobirà del dret a decidir és Espanya. Ja hi ha una sentència que diu que el subjecte no pot ser cap altre comunitat autònoma, i qui ho impulsi estarà actuant al marge de la llei, al marge de la Constitució. Ja ho saben, però vostès volen portar el poble de Catalunya a una il·legalitat i a una actuació inconstitucional”.


Robert Benaiges a Carme Cros: "No s'ha llegit molt bé la moció perquè el que es diu és que s'iniciï un diàleg amb el govern de l'Estat per possibilitar aquesta votació"

El portaveu del grup socialista va respondre les afirmacions de Carme Cros i va apuntar que, "des del primer moment, el meu partit s'ha declarat federalista i si s'hagués llegit els estatuts i l'ideari probablement l'afirmació que ha fet no l'hagués repetit". Benaiges va dir a la regidoria del PP que, "vostè no s'ha llegit molt bé la moció perquè el que es diu és que s'iniciï un diàleg amb el govern de l'Estat per possibilitar aquesta votació. La moció és molt clara, simple i precisa i es demana un diàleg per possibilitar la votació i evitar l'agonia".

Cal destacar que ni des de CiU ni des de la PLIC van prendre la paraula per a pronunciar-se sobre aquesta moció del dret a decidir.

Comenta aquest article