Societat

L'escola Marinada és distingida com a Escola Verda pel seu foment de la sostenibilitat i de respecte al medi ambient

Per Berta Ruiz

Un moment del torn de parlaments a càrrec d'un grup d'alumnes representants de cada curs

L’escola Marinada va celebrar, ahir a la tarda, l’acte de descoberta de la placa que la distingeixen com a Escola Verda, un distintiu que és atorgat des del departament de Medi Ambient de la Generalitat. L’acte va ser presentat per la directora de l’escola –Isabel Romero– qui va donar pas a un torn de parlaments a càrrec d’un grup d’alumnes representants de tots els cicles educatius d’Educació Infantil i Educació Primària explicant els motius d’haver aconseguit aquesta distinció. La regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament, Carmen Quintana, també va assistir a l'acte.

Fomentar els hàbits saludables, la cura de l'hort i la reutilització del material

Els alumnes d’Educació Infantil van explicar que els nens porten l’esmorzar en una carmanyola, perquè els plàstics fan mal a la terra, mentre que els dijous és el dia de la fruita, perquè és un aliment molt saludable. A continuació, els altres alumnes van explicar que l’escola compta amb un hort –que cuiden, reguen i planten per collir els seus fruits–; que disposen d’un material socialitzat, és a dir, llibres, carpetes, diccionaris i arxivadors que cuiden i conserven per a que d’altres alumnes els puguin utilitzar. També van explicar que, des del curs 2004-2005, l’escola té en marxa el programa de reutilització de llibres de text que consisteix en què els alumnes de 3r a 6è disposen dels llibres durant tot el curs paguen un lloguer simbòlic. Aquest mateix programa, segons van explicar els alumnes, suposa un gran estalvi per a les famílies i fomenta l’hàbit del respecte.

Estalviar energia i reciclar

Per altra banda, un altre dels objectius de l’escola verda és l’estalvi d’energia. Per aconseguir-ho, tal com van dir els alumnes de quart, s’han col·locat unes cortines a totes les aules de primària que afavoriran l’entrada de la llum solar i un major estalvi en energia elèctrica. A l’escola Marinada, també fomenten la recollida selectiva, és a dir, al pati de l’escola hi ha uns contenidors pels plàstics, pels papers i per a la matèria orgànica. L’objectiu, segons van manifestar els representants de cinquè, és reciclar, mantenir l’escola neta i conservar el medi ambient evitant l’acumulació de deixalles. Finalment, els alumnes més grans, els de sisè de Primària van explicar què són els vigilants del reciclatge. Aquesta funció va a càrrec dels alumnes de Cicle Superior que, durant l’hora del pati, s’encarreguen que els alumnes llancin les deixalles al contenidor corresponent. Per acabar, es va informar que una de les novetats d’enguany serà que els arbres del pati tindran la seva identitat amb un cartell amb el seu nom en diferents idiomes.

Concurs "Crea la mascota de l'escola verda"

A continuació es va fer la presentació de la mascota guanyadora del concurs “Crea la mascota de l’escola verda”. Segons va explicar la directora del centre, la iniciativa era voluntària i en total es van rebre 130 mascotes que van ser realitzades en tres dimensions. El comitè mediambiental de l’escola va avaluar el material de rebuig utilitzat, l’originalitat i la seva relació amb el tema. Finalment es van triar 11 finalistes que, ahir, van rebre el seu diploma i la mascota guanyadora –una pastanaga que es diu Verdulet– feta pels germans Joan i Núria Martí. Ells mateixos van ser els encarregats de desplegar la placa que distingeix l’escola Marinada com a Escola Verda.

Comenta aquest article