Cultura

Cristian Inaraja (FEC): "Ja tenim la mirada posada en l’edició de 2014 i, ara per ara, tenim en compte les dues localitats: Cambrils i Reus"

Per Berta Ruiz

Imatge d'una de les sessions de la caravana PUCK a la plaça del Mercadal de Reus, el passat dissabte

Els passats 15 i 16 de març va tenir lloc la 15a edició del FEC Festival a Reus. Enguany, tal com s’havia anunciat, va ser una edició reduïda del certamen, sense el concurs europeu habitual i amb la projecció d’una mostra dels millors curtmetratges europeus de 2012 al Teatre Bartrina. Per altra banda, durant tot el dissabte, la caravana PUCK també va instal·lar-se a la plaça del Mercadal on va oferir mini-sessions de curtmetratges d’animació als vianants. Cal recordar que, en aquesta edició, Cambrils no ha estat una de les seus del festival, com venia sent en els darrers any. Tal com va informar Revista Cambrils Diari Digital, les discrepàncies econòmiques entre la POCC –entitat organitzadora del FEC– i l’Ajuntament de Cambrils van propiciar que es trenqués l’acord per a que Cambrils fos seu del festival, enguany.

Cristian Inaraja: "Per al proper festival ens agradaria que poguessin venir productors, distribuïdors i gent que es dedica a la compravenda de curtmetratges"

Un dels directors del festival –Cristina Inaraja– ha valorat positivament aquesta edició 2013 que ha tingut lloc a Reus aquest passat cap de setmana. “Tot ha anat com ens esperàvem. Ha estat una versió reduïda que només ha durat dos dies, no hem tingut ni jurat, ni convidats i, únicament hem tingut projeccions però com sempre hem mantingut la qualitat dels curtmetratges”. No obstant això, Inaraja ha manifestat que “tampoc ha anat del tot del tot com volíem, perquè fa uns mesos esperàvem fer les mateixes sessions a Cambrils i a Reus i, finalment, només ho hem fet a Reus. Tot i això, des de l’endemà mateix que es va acabar l’edició de 2013, ja tenim la mirada posada en l’edició de 2014 i treballem en el projecte del nou festival on, ara per ara, tenim en compte les dues localitats: Cambrils i Reus. Enguany ha estat una mena d’inpàs per no oblidar-nos del FEC, d'alguna manera. Volem tornar a fer un festival com el que teníem, però amb força novetats”. Una de les principals novetats, segons ha avançat Inaraja, seria la incorporació de la indústria cinematogràfica “en la mesura que es pugui”. Segons ha dit el director del FEC, “sempre hem tingut el recolzament del públic, tant a Reus com a Cambrils. Per altra banda, teníem la part dels curtmetratges de qualitat amb la presència dels directors, però ens faltava incorporar aquesta tercera pota i és sobre la que estem treballant. En aquest cas, ens agradaria que poguessin venir productors, distribuïdors i gent que es dedica a la compravenda de curtmetratges per generar un petit mercat en aquest entorn i que el festival no només sigui exhibició”.

Cristian Inaraja: "Ens va saber greu que l’Ajuntament digués que ens volíem gastar 5.475 euros en viatges quan estava pressupostat en 1.700 euros"

Per altra banda, Cristian Inaraja ha volgut puntualitzar algunes de les xifres que Revista Cambrils Diari Digital va publicar el passat 26 de febrer, d’acord amb la informació facilitada des de l’Ajuntament de Cambrils. Segons fonts municipals, els organitzadors del FEC havien fet una proposta d’11.950 euros. D’aquests, 6.475 correspondrien a les despeses per a fer el FEC 2013, mentre que els 5.475 euros restants eren per a despeses de la POCC destinades a l’assistència a diferents festivals de curtmetratges europeus. Tal com ha matisat Inaraja, “de tot el pressupost que era d’11.950 euros hi havia una part destinada a l’edició d’enguany i una altra part era la despesa per a la preparació del projecte de 2014. Des de l’Ajuntament us van informar que havíem destinat 5.475 euros per a viatges i desplaçaments quan, aquesta quantitat era tota la que havíem previst per a les despeses d’estructura i realització de tot el projecte de 2014. Dins d’aquest apartat, la part de viatges i d’assistència a d’altres festivals sumava 1.700 euros i no els 5.475 euros que van dir. Ens va saber greu que l’Ajuntament digués que ens volíem gastar 5.475 euros en viatges quan estava pressupostat en 1.700 euros i, en viatges absolutament necessaris perquè sinó no es pot fer la programació”.

Alguns dels festivals que els organitzadors del FEC visiten per tal d’establir relacions d’intercanvi de programació o paquets de programació i material són: Winterthur (Suïssa), Filmets (Badalona), Tous Courts (Aix en Provence), Clermont Ferrand, Brussel·les, Circuit Off (Venècia) i Vila do Conde (Portugal). Segons Inaraja, “la suma és clara: dos directors per set festivals i un import total de 1.750 euros és igual a 125 euros per festival i persona (anada i tornada, estada, dietes, acreditacions...). Gairebé ens ho hem de pagar de la nostra butxaca, per això ens va saber greu que des de l'Ajuntament al·ludíssin als viatges i a una quantitat falsa, ja que sempre hem treballat per poder fer un FEC de qualitat amb el mínim import”.

Un moment d'una de les sessions de les projeccions de curtmetratges europeus

Aspecte del Teatre Batrina de Reus

Comenta aquest article