Judit Pardiñes (Som energia): "Pretenem ser un moviment social cap a un canvi elèctric"
![]() |
La xerrada de la cooperativa "Som energia" es va fer al Centre Cultural, el passat divendres al vespre |
El passat divendres 15 de març al vespre, el Centre Cultural va ser l'escenari de la xerrada-presentació de Som energia, lúnica cooperativa de lEstat Espanyol que comercialitza energia renovable. Lacte estava organitzat per lAssociació de veïns El Portal del Barri Antic, que sha marcat com un dels objectius tractar els abusos de les empreses de serveis. En aquest cas es presentava una alternativa a les companyies tradicionals delectricitat. La xerrada de la cooperativa ubicada a Girona i fundada el 2010, va anar a càrrec dels socis Judit Pardiñes i Xavi Prats.
Pardiñes va començar parlant de lactual esgotament dels recursos energètics tradicionals que han provocat efectes devastadors sobre el clima i lentorn natural. La cooperativa Som energia produeix i comercialitza energia renovable, seguint el model creixent de països centreeuropeus on per exemple a Alemanya, aquest tipus de cooperatives donen servei a 100.000 clients (un 65% de la producció renovable del país, mentre a Espanya és del 10%). Judit Pardiñes va remarcar, que a més de la generació i comercialització denergia renovable, la constitució en cooperativa comporta un control democràtic de la gestió de Som energia on les tarifes saproven en assemblea de socis. Pardiñes i Prats van explicar que la cooperativa va sorgir com alternativa a les fonts denergia tradicional i a loligopoli que estan exercint les hidroelèctriques a lEstat Espanyol, pretenem ser un moviment social cap a un canvi elèctric.
"Els socis són copropietaris de les instal·lacions generadores"
La cooperativa i els socis són copropietaris de les instal·lacions generadores que es financen amb diners dels fons dinversió dels mateixos socis i que actualment sumen 3.300.000 . Xavi Prats va recordar que la cooperativa fomenta uns valors inherents en lessència de cooperativa, molt diferents als de les companyies hidroelèctriques que imposen el dèficit tarifari que havia de compensar la suposada baixada de preus de la liberalització del mercat, cosa que no ha estat així. Al torn de paraula del públic, nombrosos assistents van formular preguntes i comentaris, moltes delles dirigides a com sefectua el canvi de lantiga companyia delectricitat o sobre el cost final de la factura. Judit Pardiñes i Xavi Prats van explicar en repetides ocasions, la facilitat amb la que es poden fer els tràmits per donar-se dalta i que apareixen a la web www.somenergia.coop. Actualment la cooperativa es troba en continu creixement, tenen peticions de nombroses xerrades per tot el territori i ja sumen més de 7.000 socis.