Societat

Caritas Filigrana de Cambrils amplia les seves dependències

Per Berta Ruiz

Una voluntària plega roba a una de les noves dependències de Caritas Filigrana a Cambrils

El passat diumenge 3 de març, es va inaugurar l’ampliació del rober Filigrana de Caritas de l’Arxiprestat del Baix Camp, situat al carrer de Pere III de Cambrils. L’acte va comptar amb la presència de l’arquebisbe de Tarragona –Jaume Pujol– qui va beneir el local, així com de l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament –Lluïsa Rom–, i diferents representants i membres de Caritas.

Marta Sentís: "Si volem dignificar la gent, els hem d’atendre en un espai que estigui en les millors condicions"

La responsable de Caritas de l’Arxipresaat del Baix Camp i voluntària del rober de Cambrils –Marta Sentís– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital, alguns detalls d’aquesta ampliació, així com del funcionament d’aquest servei. Cal recordar que el rober del carrer de Pere III va inaugurar-se l’octubre de l’any 2011, però, tal com ha comentat Sentís, “ben aviat vam veure que resultava petit. Només hi havia la part de davant com a botiga i al darrere era on hi havia un magatzem gran. A Maspujols tenim un magatzem, però bé, pujar i baixar roba tampoc és massa fàcil. L’Ajuntament de Cambrils ens va cedir un espai al carrer de Colom –on actualment hi ha la Creu Roja– per guardar tota la roba d’estiu i, ho vam proposar als serveis diocesans de Tarragona i van creure que s’hi havia de fer una ampliació, perquè aquí també hi havia un pati molt gran”. Segons ha comentat Sentís, l’ampliació s’ha fet per diversos motius, “primer que tot, per donar un millor servei, perquè si volem dignificar la gent, els hem d’atendre en un espai que estigui en les millors condicions. Per les pròpies voluntàries per a que puguin treballar millor i per tenir un espai més ampli, més repartit i no tan atapeït. De fet, ara la roba la tenim repartida en quatre espais diferents: un de roba per a dona, un altre de roba per a home, una zona de roba per a nadons i un altre per a roba de canalla”. També hi ha roba per a la llar, bosses de mà, sabates o bijuteria, amb preus que van dels 0,50 euros als 9 euros o les peces de pell que es venen a 20 euros.

145 metres quadrats d'ampliació

Cal destacar que l’ampliació contempla uns 145 metres quadrats més que s’ha dividit en diferents habitacions: una habitació de triatge –on es classifica, es renta i es planxa la roba–, un cosidor on es repassa la roba, una habitació que és la sabateria, un altre magatzem que serveix de vestidor, un corredor on s’emmagatzem la roba que du la gent i un petit despatx. A banda, en la part de darrere també s’hi ha adequat un pati, força ampli, on s’estén la roba que es neteja i on, el dia de la inauguració s’hi va plantar un arbre com a símbol d’acolliment, d’arrelament i de creixement.
Aquest rober del carrer de Pere III de l’Arxiprestat del Baix Camp és un espai d’àmbit comarcal, per tant, dóna cobertura a diferents pobles. També es compta amb una trentena de voluntàries cambrilenques i d’altres municipis propers, “tothom pren una mica de responsabilitat i cadascú té una feina a fer i ens ho repartim. Una s’encarrega de venir a obrir, altres es dediquen a planxar i rentar, a atendre, etcètera”, ha comentat Sentís.

Marta Sentís: "Abans venien més emigrants i ara potser ja hi ha més gent autòctona"

En aquest any i mig que el rober porta obert, segons Sentís, “la gent que ve ha canviat molt de quan vam obrir. Abans venien més emigrants i ara potser ja hi ha més gent autòctona. Hem notat molt i molt l’increment de gent d’aquí, i cada vegada gent més jove. A més, crec que el fet que sigui un rober bonic i cuidat, com una botiga, doncs això fa que la gent no se senti malament d’entrar. Per exemple venen matrimonis joves que un dels dos s’ha quedat sense feina i els recursos no són els mateixos, i no els hi fa res venir, perquè la roba està neta està en bones condicions i a més és un servei que dóna una atenció diferent. Aquí hi pot entrar tothom, tenim molta roba. Abans de tota la vida, s’havien donat bosses de roba a la gent i si els anava bé, bé, i sinó la llançaven. Això és molt diferent, perquè ara la poden triar, se l’emproven, se’ls arregla”.

Horaris d'atenció

El rober està obert els dilluns al matí de 10 a 13 hores i la resta de les tardes de les 16 a les 19 hores fins a finals del mes de març, mentre que d’abril a setembre l’horari de tarda serà de les 17 a les 20 hores. En aquest mateix horari d’obertura, la gent pot anar a fer les seves aportacions de roba. Sobre això, Marta Sentís va voler remarcar que, “a vegades la gent porta roba que no els hi vull. La gent diu que pels pobres tot s’hi val, doncs no senyor, pels pobres no tot s’hi val. El pobres tenen la mateixa dignitat que vostè i que jo. Els pobres no són diferents, perquè potser un dia hi haurà d’anar vostè o jo. Hi ha gent que porta roba que està per a llançar i aquesta la donem a un magatzem de Tarragona que la reciclen. El més important és que la roba estigui neta i ben plegada”.

Comenta aquest article