Societat

La segona edició del Festival del Mar arribarà a Cambrils del 17 al 20 de maig

Per Redacció

Imatge de l'edició del Festival del Mar de l'any passat

El 2n Festival del Mar ja està en marxa. El passat 6 de març, a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims va fer-se la presentació de la segona edició que tindrà lloc entre maig i juny i que es marca com a objectiu "incentivar la venda d'embarcacions i dinamitzar les economies dels territoris on es durà a terme", segons va dir Carlos Rico, president de l'Associació d'Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN), que organitza el festival. El festival, que seguirà amb la fórmula de combinar l'exposició comercial, amb oportunitats de compra, i un ampli programa d'activitats, tindrà lloc a Badalona, Mataró i Cambrils i espera superar els 25.000 visitants i el centenar d'empreses expositores de la primera edició. El director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, va elogiar la iniciativa i va celebrar que aquesta tingui continuïtat.

A Cambrils es durà a terme del 17 al 20 de maig

El Festival del Mar començarà el seu recorregut per la costa catalana a Badalona (10-12 de maig), seguirà a Cambrils, on es durà a terme juntament amb la VI Fira Marítima de la Costa Daurada (17-20 de maig) i acabarà a Mataró (31 de maig-2 de juny), on es farà en paral·lel a la II Festa del Port-I Fira Nàutica al Port de Mataró. Les expectatives dels organitzadors són "'igualar l'èxit de públic i arribar al centenar d'empreses expositores de l'edició anterior", va afirmar Miquel Guarner, secretari general d'ADIN. També s'espera reunir entorn un centenar d'embarcacions a cadascuna de les fires, tant noves com d'ocasió, i de petita i mitjana eslora, amb "molts incentius  de compra i grans descomptes". Un altre dels objectius de la cita és convertir-se en "un aparador de primer nivell per tal de promoure i acostar la cultura del mar i  les activitats nàutiques a la gent".

Pel que fa al programa d'activitats, un dels seus grans atractius, el Festival del Mar tornarà a comptar amb un nivell de propostes similar a l'any anterior i que inclouen des de jornades sobre la cultura i el món marins, demostracions sobre seguretat marítima, regates, etcètera, la majoria de les quals seran gratuïtes o bé a preus populars. En el programa, i per tal que sigui el més complet possible, hi prendran part diferents entitats, associacions i empreses tant a nivell sectorial com local. El 2n Festival del Mar compta amb el suport i col·laboració en l'organització dels ajuntaments i dels ports esportius i clubs nàutics de les localitats on tindrà lloc, com per exemple Marina Badalona, Club Nàutic Cambrils i Port de Mataró.

A banda de Rico, Guarner i Ciuraneta, a la presentació també va intervenir Rosa Bertran, regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Consum i Turisme de l'Ajuntament de Badalona, i Joan Bellavista, gerent del Port de Mataró.

Estabilitat del mercat

La presentació també va servir per donar a conèixer i valorar les últimes xifres econòmiques del sector nàutic a Catalunya, que indiquen que l'any 2012 hi va haver una estabilització del mercat donat que la matriculació d'embarcacions tan sols ha baixat un 1%. En registres totals, de 999 unitats matriculades s'ha passat a 985, segons l'últim informe elaborat per ADIN amb dades de la Direcció General de la Marina Mercant. A l'altre extrem, a l'Estat les matriculacions han seguit baixant i el descens se situa en un -11%: de 5.262 embarcacions registrades s'ha passat a 4.664. Pel que fa a les eslores, a Catalunya hi ha hagut un creixement en la matriculació d'embarcacions de 8 a 12 metres (20%), de 12 a 20 metres (8%) i de 20 a 24 metres (67%) mentre que les de menys de 8 metres i de més de 24 han baixat. Per territoris, l'única capitania que experimenta un creixement és la de Palamós, concretament un 10% (de 376 unitats passa a 414); a la demarcació barcelonina hi ha hagut un lleuger descens (-2%),que ha estat molt més pronunciat a la de Tarragona (-20%).

Comenta aquest article