Informació general

La circulació de vehicles pel lateral de la riera d'Alforja quedarà restringida per la poca alçada del nou pont de la variant de l'N-340

Per Lluís Rovira i Barenys



Ahir es col·locaven les bigues del pont de la variant de l'N-340 sobre la riera d'Alforja a la part que dóna al camí
Propietaris de finques agrícoles i representants de la Cooperativa Agrícola van mantenir ahir una reunió amb el regidor d'Urbanisme, Joan Recasens, per tractar de la problemàtica sorgida arran de la construcció del nou pont de la variant de l'N-340 sobre la riera d'Alforja. Precisament ahir mateix l'empresa constructora  estava col·locant les bigues del pont a la part on hi ha l'actual camí, deixant una alçada entre el camí i el pont d'uns dos metres. Aquesta alçada fa impossible el pas de furgonetes, camions i tractors per aquest camí, un camí que des de sempre l'han utilitzat molts pagesos per accedir als seus trossos.

D'altra banda, l'actual camí no es pot rebaixar per no descarnar la cimentació dels pilars. Una de les possibles solucions, segons apunta el regidor d'Urbanisme, es desviar el camí una mica cap a la llera de la riera, "de totes maneres si es pot fer alguna cosa serà un camí d'obres. No serà un camí estructurat, ja que no es pot fer un camí dins un sistema hidràulic que és inundable".

Joan Recasens explica que el gerent de l'empresa constructora del pont li ha dit que mirarà què és el que es pot rebaixar i quin és el camí alternatiu que es pot fer, "a ells també els interessa tenir un pas per passar la maquinària d'un costat a l'altre del pont. Mirarem de fer aquest nou camí, rebaixar-lo fins on puguem i llavors veurem quina alçada ens queda". Tot i això, a hores d'ara, no es pot assegurar res ja que el regidor d'Urbanisme recorda que "el pont és una estructura en la qual per damunt hi ha de passar una autovia i que estem en una riera que és un domini públic hidràulic. En principi no hi podries passar per una riera encara que tota la vida hi hagi hagut un camí. Suposo que no podrem rebaixar gaire perquè no es pot afectar l'estabilitat de l'estructura. Pensem que quan hi ha un aiguat hi ha una erosió d'aquestes terres."

Alçada no prevista

Per la seva banda els pagesos es van començar a mobilitzar fa uns quants dies quan van veure els suports dels pilars on havien de descansar les bigues i van observar que l'alçada era insuficient per deixar el pas a tot tipus de vehicles. Aquesta alçada del pont no estava prevista. Fa temps els representants de la Cooperativa Agrícola i del Consell de l'Agricultura van mantenir reunions amb representants del Ministeri i amb el director de l'obra. Fruit d'aquelles converses es va acordar la construcció d'un camí paral·lel a la variant de l'N-340 que surt de davant de les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola i arriba fins a la riera d'Alforja. El que no es va preveure per cap de les parts reunides és que la circulació per sota del pont de la riera d'Alforja quedaria restringida per la poca alçada de les bigues.

Comenta aquest article