Informació general

La coordinació policial i la investigació de les bandes organitzades centren el debat de la Junta de Seguretat

Per Judit Pinazo



El delegat del govern de l'Estat a Catalunya –-Joan Rangel– ahir en la seva visita a l'Ajuntament
Ahir es va celebrar a l'Ajuntament la Junta Local de Seguretat, prevista des de feia temps per tractar el tema de la inseguretat ciutadana que afecta el municipi. A l'acte hi van assitir el delegat del govern de l'Estat a Catalunya –Joan Rangel–, el subdelegat del govern de l'Estat –Joan Maria Abelló–, el delegat de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté–, el regidor de Seguretat Ciutadana –Jordi Savall–, el regidor d'Ensenyament –Ramón Garcia Mateos– i els principals representants de les forces de seguretat de l'Estat i la Generalitat.

La trobada va servir per determinar algunes de les mesures que es duran a terme en matèria de seguretat ciutadana en els propers mesos, tot i que els assistents no van voler fer declaracions, ja que abans s'ha de comunicar el resultat de la reunió als representants veïnals. Segons l'alcalde –Robert Benaiges– "la reunió ha estat molt positiva, s'ha arribat a una sèrie de conclusions de treball, sobretot en temes de coordinació, que creiem que donaran bons resultats. Tot i així no podem avançar gran cosa, perquè la nostra obligació és parlar-ho abans a nivell municipal i amb els representants veïnals".

Optimitzar recursos

Un dels principals objectius per tal d'intentar disminuir la inseguretat ciutadana és, tal i com va afirmar ahir el delegat del govern de l'Estat a Catalunya –Joan Rangel–, optimitzar recursos. Segons Rangel, no només els efectius que es poden veure al carrer són els que estan destinats a la seguretat, "la Guàrdia Civil és un cos present a tot el territori i quan convé, i sobretot quan es duen a terme investigacions, es fan per part d'unitats policials que tenen una demarcació molt més àmplia que l'estricta del terme municipal".

Per altra banda, Rangel va afirmar que quan es duen a terme alguns operatius específics  per problemes concrets, es desplacen unitats policials a d'altres llocs; "l'obsessió per l'augment d'efectius no és la solució. Els efectius vénen d'on calgui i moltes vegades vénen de paisà, fent tasques d'investigació, que la gent no veu, però són realment els que poden conduir a la detenció i posada a disposició judicial dels individus que cometen delictes".

Segons Rangel, optimitzar els recursos també passa per augmentar els mecanismes de col·laboració i cooperació entre els diferents cossos policials. Bona part de la reunió es va dedicar a aquesta qüestió, segons explicava Rangel: "entenem que una persona que ha estat víctima d'un delicte considera que la situació és dolenta. Però nosaltres ens guiem per dades objectives i aquestes són bones, ja que el nombre d'esclariments de fets delictius a Cambrils és altíssim".

L'arribada dels Mossos

Pel que fa a l'arribada dels Mossos, el delegat de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté– va afirmar que actualment no es pot pensar només en aquesta fita com una solució i va recordar que si a Catalunya s'hagués optat, en el seu moment, per integrar els cossos existents al dels Mossos d'Esquadra hauria estat una opció, però no va ser així. Segons Sabater "no tenim el nombre de joves suficient que vulguin ser mossos i encara que el tinguéssim l'escola no donaria l'abast i en el cas que això es complís, no seria convenient omplir les comissaries dels Mossos d'Esquadra exclusivament amb gent jove, ja que han d'estar imbricats amb persones veteranes". Segons Sabater, si s'optés per aquesta fórmula es faria "un mal servei a Catalunya i a la seguretat".

Sabater va reconèixer que la presència policial als carrers és important, sobretot per aquella gent que ha patit de primera mà algun fet delictiu, tot i que els "responsables de seguretat preferim tenir més unitats d'investigació, més mitjans humans com ara tècnics destinats a la investigació de les bandes organitzades, circulació i circuits de materials robats".

Comenta aquest article