Informació general

La galerada popular al port s'ajorna per la previsió de mal temps

Per Berta Ruiz

Parada de la Confraria de Pescadors al Mercat de la Vila, aquest matí

Des de l’organització de les Jornades de la Galera s’ha anunciat un canvi en el programa d’actes. La galerada popular, que cada any es fa al port i que estava prevista per aquest diumenge 24 de febrer, es posposa per al diumenge següent, dia 3 de març, donades les previsions meteorològiques de cara al cap de setmana. Aquell mateix diumenge, l’acte coincidirà amb la celebració de la Mitja Marató de Cambrils. Des de la Confraria de Pescadors també han comentat a Revista Cambrils Diari Digital que, de cara a properes edicions s’intentarà avançar la celebració de les jornades –juntament amb la col·laboració de l’Ajuntament– amb l’objectiu que el producte tingui la màxima qualitat. És a dir, intentar avançar tots els actes uns dies per aconseguir que la galera estigui en el seu millor punt.

Revalorització del producte

Un any més, la galera és el producte estrella durant tot aquest mes de febrer. Les Jornades de la Galera i la cuina marinera –enguany se celebra la novena edició– potencien, des de fa anys, aquest crustaci que s’ha revalorat a nivell gastronòmic i també en el seu preu de mercat. Durant aquestes setmanes, la galera es troba en el seu punt àlgid quant a qualitat. Segons ha explicat el secretari de la Confraria de Pescadors –Xavier Domènech– a Revista Cambrils Diari Digital, les barques cambrilenques estan capturant uns 100 quilos de galeres, diàriament, que es venen a un preu d’entre 6 i 8 euros el quilo. Avui al matí, el preu de la galera a la parada de la Confraria de Pescadors del Mercat Municipal de la Vila és de 13,50 euros. Cal destacar que les galeres ouades –les més gustoses i apreciades– es venen a un preu més car, mentre que les galeres que no estan ouades van a un preu més barat. Les captures d’aquest crustaci van començar el passat mes de gener i se n’agafarà fins a finals d’aquest mes de febrer.

Valoració positiva per part dels restauradors

Un altre dels actes que enguany està tenint una molt bona acollida és la iniciativa Cambrils, Cuina Oberta, on els restauradors obren les cuines dels seus establiments al públic i cuinen en directe una recepta amb galeres. Avui divendres tindrà lloc la tercera sessió als restaurants Bec d’Or, Rincón de Diego i Xavier Macarrilla, entre les 19 i les 20 hores. Des de l’Associació d’Hoteleria de Cambrils fan una valoració més que positiva aquesta activitat. Pep Pellicer, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, l’ha qualificat com un dels grans “èxits” d’aquestes jornades, ja que genera una molt bona resposta per part del públic que assisteix a aquestes demostracions gastronòmiques. Quant a l’assistència de clients als restaurants amb motiu de les jornades, Pellicer també ha fet una valoració força positiva en les setmanes que ja han transcorregut. “Veiem que hi ha molt d’interès, que la gent espera les jornades i acudeix a provar el producte en diferents plats. Potser entre setmana està un pèl més fluix, però el cap de setmana és quan es nota una major afluència de gent”, ha dit Pellicer.

Curs d'iniciació al tast d'olis d'oliva

Per un altre costat, demà dissabte al matí, també està previst un curs d’iniciació al tast d’olis d’oliva verge extra, a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola, a càrrec del Centre de Desenvolupament de l’Oli. L’aforament per aquesta activitat és limitat i cal confirmar l’assistència prèviament.

Comenta aquest article