El ple aprova una moció de suport a l'escola catalana, excepte el PP que hi vota en contra
![]() |
Un moment de la sessió plenària, ahir al matí |
En la sessió plenària dahir es van presentar un total de tres mocions, dues del PSC i una del NMC. Una daquestes mocions presentades pel PSC era de suport al model descola catalana. En els seus diferents punts, el text de la moció deia: manifestar el rebuig a les sentències del Tribunal Suprem i a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que posen en perill el sistema dimmersió lingüística als centres educatius de Catalunya; manifestar el desacord amb la voluntat retrògrada, segregadora i recentralitzadora de la Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE) impulsada pel ministre Wert; manifestar el suport al model descola catalana en llengua i contingut i instar al Govern català a no fer cap pas enrere i a complir la Llei dEducació de Catalunya (LEC).
Aquesta moció va rebre els vots favorables de CiU, la PLIC i el NMC i el vot en contra del PP. Oliver Klein del NMC va mostrar el suport del seu grup al model educatiu català, mentre que el portaveu de la PLIC Xavier Martí també va defensar el model dimmersió lingüística que ha funcionat durant més de 30 anys a Catalunya i va afirmar que el castellà i el català hi conviuen de manera correcta. En aquesta mateixa línia, Mercè Dalmau de CiU també va defensar que se segueixi aplicant la Llei dEducació de Catalunya per garantir lactual model educatiu, el qual ha donat bons resultats i és una eina de cohesió social.
Per contra, la regidora i portaveu del PP Carme Cros va manifestar que la seva formació votaria en contra de la moció presentada pel PSC. En una extensa exposició, Cros va explicar que shan de respectar les sentències judicials i que la reforma educativa del Govern de lEstat garanteix el bilingüisme a Catalunya. La regidora popular va afirmar que aquesta no és ni retrògrada i recentralitzadora, sinó que garanteix que totes les assignatures troncals siguin comunes arreu de lEstat. També va afirmar que les anteriors reformes educatives han estat un fracàs i aquesta, el que busca és superar el fracàs i labandonament escolar dels alumnes que, està entre un 26 i 27%.
En resposta a aquestes paraules dels diferents portaveus, Robert Benaiges va agrair el suport de CiU, la PLIC i el NMC, mentre que va replicar a Carme Cros que relacionés el fracàs escolar amb que el català sigui la llengua vehicular a lescola. La regidora del PP li va tornar a contestar dient que aquesta és una llei que vol acabar amb el fracàs escolar. No ataquem la llengua catalana, però també defensem la llengua espanyola.
CiU, la PLIC i el NMC donen suport a una moció de rebuig que estableix un nou sistema de taxes judicials, mentre que el PP vota en contra
Una altra moció presentada pel PSC va ser de rebuig a la Llei 10/2012 que estableix un nou sistema de taxes judicials. Entre els diferents punts de la moció destaca el següent: que la igualtat davant dels poders públics i, especialment davant de la justícia, ha de quedar garantida com a pilar bàsic de la democràcia ( ) i el dret daccés a la justícia de tots els ciutadans en pla digualtat i sense restriccions derivades de la seva capacitat econòmica.
Com en lanterior moció, el text va rebre el suport del NMC, de la PLIC i de CiU. Tots tres portaveus Oliver Klein, Xavier Martí i Mercè Dalmau van mostrar-se conformes amb el text, afirmant que la justícia ha de ser accessible a tots els ciutadans. Mercè Dalmau també va apuntar que les taxes són desmesurades i que, en el cas de Catalunya es dóna una duplicitat de taxes, les estatals i les catalanes i que seria necessari territorialitzar la recaptació. Per la seva part, la regidora del PP Carme Cros es va mostrar contrària a donar suport a la moció al·legant que un dels objectius daquest nou sistema és reduir lexcés de procediments que es dóna dins del sistema judicial. Cros va exposar els seus arguments, de manera molt extensa, afirmant que la imposició de taxes només cobreix un 10% del pressupost total del Ministeri de Justícia, lluny de la mitjana europea que se situa en un 30% i fins a un 40% a països com Alemanya. La regidora del PP va explicar que aquestes taxes serveixen per cobrir una petita part del que costa el servei i, alguns casos com els de violència de gènere per via penal quedaran exempts de pagar cap taxa. També va apuntar que a Espanya, la Justícia costa 3.900 milions deuros i que actualment hi ha més de 9 milions de procediments judicials oberts, una xifra superior a la de França, per exemple, que amb més habitants, té 6 milions de procediments judicials en marxa.
Després de la seva intervenció, Benaiges va retreure-li a Carme Cros que a ells no els havia de convèncer de res, sinó als diferents col·lectius que treballen en el sistema judicial i que han expressat les seves queixes vers la nova imposició de taxes. A continuació va tornar a intervenir Carme Cros per afirmar que volia explicar la seva posició de cara als ciutadans i va retreure-li a Robert Benaiges: perdi el temps preparant coses per Cambrils i no en mocions que shan de defensar al Parlament i al Congrés. Les mocions a lAjuntament han de ser pel ciutadà de Cambrils. Finalment, Benaiges va cloure aquesta petita picabaralla dialèctica dient que, suposo que algun ciutadà de Cambrils tindrà necessitat de fer ús de la justícia. Suposo que són temes que interessen als ciutadans i taxes que també els hi afecten. Cal destacar que, el PP va votar en contra d'aquesta moció però, un dels seus regidors Francesc Garriga va absentar-se de la sala de plens durant la votació.
El ple rebutja una moció presentada pel NMC de suport a que la Universitat Rovira i Virgili mantingui el seu nom i no es canviï pel d'Universitat de Tarragona
La tercera moció presentada ahir va ser a càrrec del NMC. Aquesta feia referència a donar suport a mantenir el nom dUniversitat Rovira i Virgili, en desacord amb la moció aprovada per lAjuntament de Tarragona on sinstava a canviar el nom pel dUniversitat de Tarragona. El text va ser rebutjat, amb les abstencions de CiU, la PLIC i el PSC i el vot en contra del PP. Mercè Dalmau va explicar aquest no era tema competent al plenari de Cambrils, mentre que Xavier Martí va afirmar que ja els hi està bé el nom actual i que han de ser altres estaments els que ho han de decidir. Robert Benaiges del PSC va manifestar que compartien bona part de la moció, però que hi ha daltres prioritats que afecten la universitat. Finalment, el regidor del PP David Chatelain va dir que és un debat buit de contingut, el qual està fora de lAjuntament de Cambrils. També va afegir que és oportú que lAjuntament de Tarragona vulgui fer aquest canvi de nom dacord amb una qüestió dimatge i dimpuls de la Marca Tarragona.