Informació general

La Cooperativa Agrícola preveu vendre més d'un milió de calçots aquesta temporada

Per Berta Ruiz

Imatge de diferents manats de calçots

En plena temporada de calçots, la Cooperativa Agrícola de Cambrils té previst que la producció d’enguany arribi al milió de peces venudes. Segons ha explicat el gerent de la Cooperativa Agrícola –Fernando Sarasa–, “des del mes de desembre tenim calçots sota demanda, però la campanya comença realment després de Nadal. De fet, aquest proper cap de setmana, a Valls, fan una calçotada en la qual es dóna el tret de sortida ‘oficiosament’ a la campanya d’enguany. El mes per excel·lència per fer calçotades és el mes de febrer, però el mes de gener i de març també són importants”.

Calçot amb IGP de Valls

Quant al preu actual de la peça de calçot, Sarasa ha comentat que “ara estem en un preu baix-mig, d’uns 8-10 cèntims en la venda a l’engròs i d’uns 12-14 cèntims en la venda a particulars, aproximadament, tot i que és cert que també es mou en funció de l’oferta i de la demanda”. Pel que fa a les zones de distribució, Sarasa ha dit que, “nosaltres treballem molt amb la zona de l’àrea metropolitana de Barcelona a través Mercabarna –especialment amb restaurants– i amb el mercat local, que engloba particulars, botigues i restaurants”.  Actualment, uns 6 o 7 pagesos socis de la Cooperativa Agrícola de Cambrils es dediquen a conrear aquest producte, el qual té la IGP de Valls (Indicació Geogràfica Protegida), que és un equivalent a la denominació d’origen. Segons ha comentat el gerent de la Cooperativa, “amb aquesta IGP, el producte passa una inspecció, una certificació de qualitat, unes mides i un etiquetatge. És una certificació pel calçot de Valls”. De fet, tant Cambrils com municipis propers com Mont-roig del Camp o Riudoms en produeixen amb aquesta IGP. “Per aquesta zona, probablement es produeix un 70% del calçot de Valls, és la zona més productora”, ha afegit Sarasa.

Es tanca la campanya de l'oli

Per altra banda, el passat 3 de gener es va cloure la campanya de l’oli d’enguany. Fent balanç final, les xifres s’han situat en uns 3,5 milions de quilos d’olives i 500.000 litres d’oli, unes quantitats que han complert les previsions inicials. Enguany també s’ha donat una fita històrica ja que, segons Sarasa, és la primera vegada que es donen dues campanyes iguals, quant a producció. És a dir, la campanya d’enguany i la de l’any passat han donat uns resultats similars. Cal tenir en compte que, d’acord amb el cicle de l’olivera, un any és de collita forta i el següent és de collita fluixa. Pel que fa a la qualitat de l’oli, Sarasa l’ha qualificat de “molt bona”. L’objectiu de la Cooperativa és seguir incrementant les vendes de proximitat i també en l’exportació del producte.

Comenta aquest article