Informació general

La Unió de Pagesos reclama mesures urgents per a millorar la renda de la pagesia

Per Redacció

D’esquerra a dreta: Josep Maria Companys, coordinador territorial de la Plana de Lleida d’Unió de Pagesos; Joan Caball, coordinador nacional del sindicat, i Josep Carlos Vicente, responsable d’organització d’Unió de Pagesos, en la roda de premsa d’aquest passat dimarts a Lleida

Unió de Pagesos ha reclamat al conseller d’Agricultura de la Generalitat –Josep Maria Pelegrí– que es posi en marxa, de manera immediata, una política agrària catalana per millorar la renda de la pagesia. Aquest passat dimarts, en una roda de premsa a Lleida, els representants de la Unió de Pagesos van demanar que es treballi per "assolir un mercat on no hi hagi abusos i competències deslleials, així com una major participació de la pagesia professional en el valor afegit a la cadena alimentària, la millora de l’eficàcia de les explotacions i l’accés al finançament". Per al sindicat, aquestes són prioritats ineludibles.

Davallada de la renda del sector agrari durant 2011

Unió de Pagesos ha recordat que a Catalunya, l'any 2011 el sector agrari va tenir una davallada del 4,775% de la seva renda respecte la renda de l’any 2010, i que de forma acumulada en termes constants des de l'any 2001 fins al 2011, la renda agrària catalana ha patit una davallada d’un 43%, i el PIB agrari –segons l’Institut d’Estadística de Catalunya–, ha tingut resultats negatius durant els tres primers trimestres de l’any 2012, el que fa presagiar una nova davallada en la renda agrària de l'any 2012.

El sindicat també ha recordat al conseller d’Agricultura, que ja fa gairebé un mes que ha pres possessió del seu càrrec, en la segona legislatura com a titular d’aquest departament i que el Parlament de Catalunya va aprovar una acords per unanimitat (2010- 2012) que s'han incomplert. Algunes d'aquestes polítiques que la Unió de Pagesos reclama que es duguin a terme són: l’execució del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya (període 2007-2013), el qual ja porta un retard en la seva execució de 215,6 milions d’euros, per haver prioritzat d'altres objectius. Per altra banda, l’establiment del màxim ajut a les inversions en matèria de transformació i comercialització dels productes agraris per als grups de pagesos professionals, per tal que millorin en la seva participació en el valor afegit a la cadena alimentària s’ha incomplert en dues ocasions en la passada legislatura i una a l’inici de la present legislatura. La Unió de Pagesos també reclama que es modifiqui el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013 per tal que afavoreixi la incorporació de joves com a titulars d’explotacions agràries, que elimini les restriccions a les inversions per millorar les explotacions agràries i per a la diversificació de les activitats. Que es promocionin els productes autòctons amb distintius de qualitat o origen certificats i que es millori la producció agrària ecològica, la producció integrada i el benestar animal.

Comenta aquest article