Informació general

Una sentència del TSJC obliga l'Ajuntament de Cambrils a pagar 400.000 euros a l'empresa constructora PLADEPRO

Per Berta Ruiz

La parel·la afectada limita entre els carrers de Lluís Millet i de l'Alzina, al Sol Cambrils

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat l'Ajuntament de Cambrils a pagar 400.000 euros a l'empresa PLADEPRO, després d'estimar, parcialment, la demanda presentada per aquesta constructora contra el consistori cambrilenc. Els fets es remunten a l'any 2005 quan l'empresa PLADEPRO va adquirir un solar municipal via subhasta pública, mentre s’estava tramitant el nou POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) de Cambrils. Aquest solar es troba situat al carrer de Lluís Millet, número 41, a la zona de Sol Cambrils. Inicialment, la parcel·la tenia una edificació fixada en 4.277 metres quadrats, en la qual s’hi podien construir 47 habitatges. Segons fonts municipals, el dia abans de la signatura de l’escriptura pública de compra-venda i amb la parcel·la ja adquirida, l’empresa va sol·licitar informació sobre l’estat de la finca, on no se’ls hi va comunicar que aleshores s’estava revisant el POUM.

Es va reduir l'edificabilitat del solar, després de l'aprovació definitiva del POUM

El 8 de març de 2006 es va publicar al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya), l’aprovació definitiva de la modificació del POUM de Cambrils, en la qual quedava de manifest que la parcel·la comprada per l’empresa PLADEPRO veia reduïda l’edificabilitat a 3.876 metres quadrats –enlloc dels 4.277 metres quadrats– i limitava la construcció d’habitatges a 43, enlloc dels 47 inicials.
Segons ha explicat l'actual regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cambrils –David Chatelain– a Revista Cambrils Diari Digital, "es va vendre la parcel·la amb unes condicions i després, aquestes condicions d’edificabilitat es van modificar amb el POUM. Quan l’empresa va adquirir la parcel·la, no se’ls hi va advertir, en l’informe corresponen, que s’estaven revisant aquestes condicions i això, el tribunal ho interpreta com una vulneració del principi de bona fe i és la part que el TSJC ha estimat en contra de l’Ajuntament. Era obligació de l’Ajuntament comunicar-ho. El POUM va modificar els paràmetres d’edificabilitat de la finca i els va rebaixar, per tant, l’empresa ha tingut una pèrdua econòmica. Des de l’Ajuntament no es va informar que existia aquesta possibilitat de reforma". De fet, l'extracte exacte de la sentència deixa ben clara la responsabilitat de l'Ajuntament: "se llega a la conclusión que el Ayuntamiento vulneró de forma clara y palmaria los principios de buena fe y confianza legítima, al certificar una información inexacta sobre la edificabilidad de la parcela" .

400.000 euros a pagar

Davant d’aquests fets, l’empresa constructora PLADEPRO va interposar una demanda contra l’Ajuntament de Cambrils. Aquesta ha estat estimada, parcialment, pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que condemna el consistori cambrilenc a pagar la quantitat de 400.000 euros, en concepte de responsabilitat patrimonial administrativa, a pagar en dos mesos. L’Ajuntament està estudiant sol·licitar un ajornament del pagament de la sentència o que es pugui efectuar en diferents abonaments, donada la seva complicada situació econòmica. En els propers dies, el consistori cambrilenc presentarà les al·legacions definitives.

Estudiar responsabilitats

Quant a possibles responsabilitats, el regidor d’Urbanisme –David Chatelaian– s’ha volgut mostrar molt prudent i s’ha referit a la sentència que “no parla de mala fe, sinó que es vulnera el principi de bona fe. Això s’ha de posar en mans d’un gabinet jurídic i estudiar fins on arriba aquesta responsabilitat. Hem de ser molt curosos amb aquest tema. S’està estudiant el contingut de la sentència en aquest nivell i si es depura que existeix alguna responsabilitat s’emprendran les mesures oportunes”.

Comenta aquest article