Informació general

L’Ajuntament estudiarà fórmules més "flexibles" per facilitar l’obertura d’establiments comercials al Barri Antic

Per Berta Ruiz

La Fecam vol facilitar l'obertura d'establiments comercials al Barri Antic

Els representants de la Fecam van reunir-se, el passat 11 de desembre, amb l’alcaldessa –Mercè Dalmau– i el regidor d’Urbanisme –David Chatelain–, per exposar les principals inquietuds que afecten el teixit empresarial cambrilenc. A la reunió hi van assistir el president de la Fecam –Victorià Luque–, el vicepresident de la Fecam –Tomàs Sierra– i Antonio Sirvent com a vocal. D’entre els diferents temes que van abordar, els membres de la Fecam van apuntar la necessitat de modificar la normativa d’obertura d’establiments al Barri Antic, ja que segons va explicar Tomàs Sierra a Revista Cambrils Diari Digital “és força estricta” i alguns interessats en obrir un negoci no ho han pogut fer per la normativa vigent.

En aquest punt, el regidor d’Urbanisme –David Chatelain– va comentar que, “el problema que hi ha al Barri Antic és el tema de les alçades reguladores, és a dir, la distància màxima que hi ha entre el sostre i el terra, però la normativa de Cambrils és una adaptació d’una normativa superior. El que intentarem és buscar una flexibilitat dins de la normativa, però hem de ser conscients que sí la normativa diu que l’alçada ha de ser de 2,70 metres, no pot ser de 2,40 metres. En tot cas, podem estudiar fórmules, en aquells casos que l’alçada no estigui normalitzada, aplicant mesures correctores que permetin l’obertura del negoci. Per exemple, una mesura correctora seria el sistema d’extracció de fum en relació a l’alçada”. No obstant això, Chatelain va afirmar que “casos de locals al Barri Antic que no puguin obrir, tampoc n’hi ha tants. De fet, quan un establiment està obert i es fa un canvi de nom se li mantenen les condicions de llicència, per tant no han d’adequar-se a la nova normativa”. Per tant, des de la Fecam i l’Ajuntament s’han emplaçat, passades les festes nadalenques, a reunir-se novament per canviar qüestions d’aquesta normativa que flexibilitzi, en major mesura, l’obertura d’establiments comercials.  

Es modificarà l'ordenança d'ocupació de la via pública

Una altra de les qüestions que preocupen a la Fecam, tal com va manifestar Tomàs Sierra, és l’ocupació de la via pública, especialment a la façana marítima del port. Aquest tema, com l’anterior, està pendent d’una nova reunió amb l’Ajuntament aquest proper mes de gener. En aquest cas, Chatelain va dir que, “l’ocupació de la via pública també és un dels paràmetres que volíem retocar i ja ho vam avançar l’estiu passat degut als problemes que es van detectar. La normativa d’ocupació de la via pública és de l’any 2004 i entenem que és hora d’introduir algunes modificacions, tant en el tema del mobiliari urbà: tipus de cadires i taules que es poden posar com el tema de tendals, ja que n’hi ha molts que no compleixen. Intentarem arribar a una solució per modificar els paràmetres d’ocupació per tal que tothom estigui dins de la normativa”.

Queixes per la doble taxa d'escombraries a la façana marítima del port

En aquest mateix àmbit, des de la Fecam també van fer palesa la seva queixa sobre la doble taxa d’escombraries que han de pagar els establiments situats a la façana marítima del port. Segons va comentar el vicepresident de la Fecam –Tomàs Sierra–, han de fer front a una doble taxa, una per a l’Ajuntament i l’altra per a Ports de la Generalitat. Sobre aquesta qüestió, Chatelain va manifestar que, “els entenc a ells, però també entenc la postura de Ports de la Generalitat. Per a l’Ajuntament, la neteja del port comença a partir de les façanes dels edificis i, de la façana fins al mar és competència de Ports. Aquell reforç de neteja el fa Ports i per tant, el cobra Ports. En la taxa hi ha un bàsic que és el que paguen a l’Ajuntament i hi ha un extra que són els reforços. És un conflicte competencial i, els establiments ho suporten pel fet de tenir les seves terrasses que són les que estan generant brutícia. No obstant això, els hi vam comentar la possibilitat d’obrir algun tipus de conversa amb Ports per modificar-ho o bé arribar a un acord per evitar aquesta doble imposició. Aquest és un tema més complicat, però ho intentarem ja que és el nostre compromís amb la Fecam i amb la Unió de Botiguers”.

Elevat cànon de l'aigua i neteja dels carrers

D’altres temes que van posar sobre la taula en el marc d’aquesta reunió van ser el cànon de l’aigua i la neteja dels carrers del municipi. Per un costat, Tomàs Sierra va comentar que hi ha locals de restauració que paguen quantitats molt elevades pel consum d’aigua. Novament, segons va manifestar Chatelain, es tracta d’una qüestió competencial en la qual no hi pot intervenir l’Ajuntament. “El cànon de l’aigua és un impost que taxa l’ACA a títol general. Estableix un cànon per consum i com més més consumeixes, més has de pagar i, quan passes del segon tram, el tercer i el quart són realment prohibitius. Però nosaltres hi tenim molt poc a dir, perquè depèn de l’ACA”. Quant a la neteja viària, els representants de la Fecam van deixar palès el seu malestar per l’estat d’alguns carrers i pel “deteriorament” de la imatge de la neteja de Cambrils.

Comenta aquest article