Cultura

El cambrilenc Bernat de Haro presenta el seu primer llibre "Boñiga de yak", una novel·la negra amb un ambient molt kafkià

Per Berta Ruiz

Bernat de Haro Obón i Francesc Garriga, el passat divendres durant la presentació del llibre

El cambrilenc Bernat de Haro Obón va presentar, el passat divendres al vespre al Centre Cultural, la seva primera novel·la titulada “Boñiga de yak”. L’acte de presentació va anar a càrrec del regidor de Cultura, Francesc Garriga. En la seva estrena com a novel·lista, Bernat de Haro planteja una novel·la negra, en la qual hi ha una important barreja d’estils, des de crònica de viatges fins a crítica social, amb pinzellades d’histrionisme i ironisme, buscant el sarcasme i tocant diferents registres, però sempre amb un ambient molt kafkià, és a dir, molt angoixós i opressiu.

Segons va comentar el mateix autor a Revista Cambrils Diari Digital, “hi ha molta narració i sobretot molta descripció, amb escenes per a tot i algun gag. És una novel·la força lenta on el leivmotiv és la fugida continua. El protagonista és un jove advocat que es queda a l’atur i que coincideix amb un altre advocat i resulta que aquest es mou en uns negocis molt tèrbols, des del tema de la prostitució, les sectes, la religió, la llibertat de cultes, i també el xantatge. El protagonista de la història es queda al mig de la trama i ha de decidir si entra o s’escapa”.

Quant al títol d’aquesta novel·la tant suggerent, “Boñiga de yak”, Bernat de Haro va comentar que té una certa influència amb el Tibet, una cultura que el va impactar des de ben jove. Tal com va dir, “dins de l’estil que té la novel·la és una manera exòtica de dir: ‘caca de la vaca’. Representa l’angoixa i la tragèdia que envolten la majoria de les escenes i dels gags de la narració”.

Comenta aquest article