Societat

El cartell presentat per un grup d'alumnes de 4t d'ESO del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, finalista del concurs Pinta La Marató de TV3

Per Berta Ruiz

Alumnes de 4t d'ESO del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer que han fet el cartell, juntament amb la professora Montse Batet

El cartell presentat per un grup de 25 alumnes de 4t d’ESO del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer ha estat una de les propostes finalistes de la 14a edició del concurs Pinta La Marató de TV3. Enguany, hi han participat un total de 88 centres escolars d’arreu de Catalunya amb 213 projectes, sent l’edició més participativa d’aquest certamen. Els joves havien de plasmar artísticament què els evoca el càncer.

Plasmar el càncer

El grup d’alumnes de la matèria de visual i plàstica –de les classes de dibuix tècnic i de dibuix artístic–, juntament amb la professora Montse Batet es presentaven, per primera vegada, a aquest concurs. La professora Montse Batet ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital que “el tema del càncer és difícil de representar i els hi va costar una mica. Els hi vaig proposar que diguessin paraules que els vinguin al cap quan reben la paraula càncer, pensant en gent que n’han tingut o de familiars. Vam fer una pluja d’idees de paraules com fortalesa, autoestima, ajuda, superació. Vam pensar en fer una escala, ascendent i descendent, amb totes aquestes paraules a sota i al mig la llum d’una bombeta. En cadascuna de les escales hi ha una pilota que representa l’infant que tots portem dins i en cada pilota hi ha colors que representen els diferents tipus de càncer que hi ha, com per exemple el rosa que representa el càncer de mama. Quan l’escala tira avall és quan apareix el problema de la malaltia i a dins de la pilota s’hi va formant una taca, que primer és petita i al final ja ocupa tota la pilota sencera. A baix hi ha la llum que simbolitza l’operació, els tractaments de quimioteràpia o radioteràpia, que representa la salvació. Després, l’escala torna a tirar amunt i la taca ja es va fent cada vegada més petita i l’última pilota que ja no té cap taca, que és quan el càncer ja està curat. Vam jugar amb colors freds a l’esquerra que és la part descendent, amb els colors tristos i més foscos, mentre que vam utilitzar els colors càlids a la part ascendent que és quan ja es va cap a la curació, amb un fons de color verd que simbolitza el color de l’esperança. Tot plegat va costar una mica, però finalment vam agafar dues idees de dos alumnes i vam fer aquesta idea final”.

El cartell presentat pels alumnes havia de ser en un format de 2 metres per un metre, juntament amb una fotografia i un escrit explicatiu de tot el procés creatiu de la idea. Segons va explicar Batet, “em van trucar des de l’organització, de TV3, fent-me saber que els havia costat molt, que els havia agradat molt el nostre cartell i que estaven indecisos, però finalment hi va haver un primer premi i dos finalistes, un dels quals som nosaltres. Estic molt satisfeta, perquè això omple molt i ells també estan molt contents, perquè d’entre 213 propostes, la nostra ha quedat entre les tres primeres”. Cal destacar que aquest proper diumenge, dia de La Marató de TV3, els tres cartells estaran exposats en un dels platons.

Una classe de 1r d'ESO de l'Institut de Sils, la guanyadora

La proposta guanyadora d’enguany ha estat la de la classe de 1r d’ESO de l’Institut de Sils. És una pissarra on es mostra la paraula càncer mig esborrada i amb el missatge “Yes you cànc”. Juntament amb el cartell del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer de Cambrils, l’altre finalista ha estat el de l’Institut Rovira i Forns, de Santa Perpètua de Mogoda. La classe guanyadora gaudirà d’un cap de setmana en un alberg de la Generalitat a càrrec del Departament de Benestar Social i Família.

El jurat del certamen ha estat format per l’artista Joan Pere Viladecans; Pepa Poch, artista plàstica; Teresa Llobet, coordinadora de Roca Umbert-Fàbrica de les Arts; Carles Checa, director creatiu de Màrqueting de TV3; Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat del Departament de Benestar Social i Família, i Carme Basté, directora de la Fundació La Marató de TV3.

Cartell realitzat pels alumnes de col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, que ha estat un dels dos finalistes del concurs

Comenta aquest article