Societat

Josep Lluís Savall rep la Medalla d'Honor de la Vila de Cambrils, a títol pòstum, i Encarna Moreno i Victòria Ortega les Mencions Honorífiques

Per Berta Ruiz

Els homenatjats amb l'alcaldessa i alguns dels regidors presents a l'acte

El passat divendres al vespre, a la sala de plens del consistori cambrilenc, va tenir lloc l’acte de lliurament de les distincions honorífiques de Cambrils 2012, en el marc de la Festa Major de la Puríssima. Per un costat, la família de Josep Lluís Savall va recollir la Medalla d’Honor de la Vila de Cambrils, concedida a títol pòstum, mentre que Encarna Moreno i Victòria Ortega van rebre una Menció Honorífica Municipal, respectivament.

Medalla d'Honor, a títol pòstum, per a Josep Lluís Savall i Mencions Honorífiques a Encarna Moreno i Victòria Ortega

L’acte va comptar amb una àmplia representació de regidors del consistori, així com un nombrós públic que omplia la sala. L’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– va ser l’encarregada d’obrir l’acte, on va destacar la tasca de reconeixement i de distincions, perquè “entre tots fem el poble que som i que serem”. A continuació va fer lectura de les candidatures presentades i dels reconeixements proposats, finalment, per la Comissió d’Honors i Distincions, reunida el 22 de novembre, després d’avaluar-les totes. Així doncs, segons va dir Dalmau, es va decidir concedir la Medalla d’Honor de la Vila de Cambrils, a títol pòstum, a Josep Lluís Savall per la seva tasca sobre la preservació del patrimoni lingüístic cambrilenc, específicament del món de la mar, així com per la seva implicació en projectes culturals i entitats com el col·lectiu Gent del Llamp del Camp de Tarragona o l'Arjau Vela Llatina de Cambrils. També es va decidir concedir una Menció Honorífica Municipal a Victòria Ortega i, una altra a Encarna Moreno per la implicació d’ambdues en el teixit associatiu de Cambrils. Tant Victòria Ortega com Encarna Moreno van rebre les plaques commemoratives de mans de l’alcaldessa, mentre que la família de Josep Lluís Savall hi va ser representada pel seu pare –Josep Savall Bru–, el seu germà –Jaume Savall Rom– i la seva filla, Elena Savall Morè

En el torn d’intervencions, Victòria Ortega –presidenta de l’associació Dones Amunt– va adreçar unes paraules d’agraïment al consistori cambrilenc i, molt especialment, a totes les dones que formen part de l’actual junta directiva, així com a aquelles que han format part de les Dones Amunt, des de la seva creació fins ara. Per la seva part, Encarna Moreno va afirmar que se sentia molt aclaparada per la concessió d’aquest reconeixement i va dir que hi ha molta gent a Cambrils molt més mereixedora que ella. Moreno va explicar que quan li van comunicar que rebria aquesta distinció, la seva primera reacció va ser que no podia acceptar-la. Tot i això, tal com va comentar Encarna Moreno, aquest reconeixement no és a títol individual, sinó que és extensible a tot l’associacionisme cambrilenc i a totes les persones que formen part d’ell. A nivell més personal, la presidenta de l’Associació Cultural de Vilafortuny va manifestar que des que va arribar a Cambrils, cap als anys 80, s’ha sentit molt integrada i molt recolzada per molta gent. Finalment, Jaume Savall va adreçar unes paraules d’agraïment en nom de tota la seva família i va afirmar que, “el record del Josep Lluís es manté entre nosaltres”. Va definir-lo com una persona que “acumulava generositat en el seu tracte i no va deixar mai de ser un cambrilenc de la platja, tant si estava a Barcelona o a Girona, sempre amb la mar a l’horitzó. Els que el vam conèixer vam poder sentir el seu optimisme vital i el seu gust per la mar i per la vida sensible dels pescadors”.

Un reconeixement a l'associacionisme i a una passió per Cambrils i pel mar

Per cloure l’acte, novament l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– va adreçar unes paraules als assistents. Va recordar que les dues Mencions Honorífiques d’enguany tenen un eix comú que és l’associacionisme, mentre que la Medalla d’Honor de la Vila de Cambrils és un reconeixement a una persona que sentia una veritable passió per un poble, Cambrils, i pel seu mar. Dalmau també va fer un breu repàs per les tres trajectòries. D’Encarna Moreno va dir que l’any 1989 va crear el Col·lectiu de Dones de Vilafortuny, que va impulsar les festes de Vilafortuny i que l’any 1997 va crear l’associació d’entitats veïnals de Vilafortuny. L’any 1995 va crear el Butlletí de Vilafortuny i, l’any 2004 l’Associació Cultural Vilafortuny. Mercè Dalmau va destacar el caràcter emprenedor de Moreno, així com la seva implicació amb Cambrils. Sobre la figura de Victòria Ortega, Dalmau va explicar que va arribar a Cambrils l’any 1983 i que tres anys després va fundar l’associació Dones Amunt de la qual n’és la presidenta des de l’any 1988. Ortega  també forma part del Consell de la Dona de Cambrils i de la Federació de Dones del Baix Camp. Dalmau va ressaltar la seva participació activa en diferents iniciatives socials i la seva col·laboració en nombroses campanyes solidàries. Finalment, de Josep Lluís Savall va lloar la seva tasca literària de recuperació del parlar dels mariners de Cambrils i d’altres iniciatives com el foment de la vela llatina, així com la seva qualitat humana.

Comenta aquest article