Societat

Força expectació en l'estrena del Ball de Valencians

Per Lluís Rovira i Barenys

Torre de tres en la culminació del ball de Valencians, ahir a la plaça de l'Església de Santa Maria

L'estrena del ball de Valencians va aixecar una gran expectació, ahir al matí. L'estrena del ball complet va estar precedida per una cercavila en la que van participar el ball de Pastorets d'Igualada, que han apadrinat el ball de Valencians de Cambrils, i els diferents grups del Ball de Bastons de Cambrils. La cercavila va sortir de la plaça de l'Església de Santa Maria i va recórrer una part dels carrers del Barri Antic fins a retornar a la mateixa plaça. En aquest indret, hi va haver els parlaments del president del Ball de Bastons de Cambrils, Eduard Pellicer; del cap de colla del ball de Valencians, Joan Reverté, i de l'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau. Pellicer i Dalmau van congratular-se de comptar amb aquest nou bé immaterial, que és el Ball de Valencians, que amplia el Seguici Festiu cambrilenc. Reverté, per la seva part, va agrair el suport rebut per part de tothom i que ha permès posar en marxa el grup, que compta amb dotze persones. El cap de colla del Ball de Valencians també va dir que el grup està obert a noves incorporacions.
Un cop enllestits els parlaments, els diferents grups van fer una actuació a la plaça deixant pel final l'estrena de l'actuació completa del ball de Valencians, que culmina amb una torre humana de tres pisos. La torre va requerir d'un segon intent per a ser coronada ja que en el primer intent va fer llenya.

La reintroducció del Ball de Valencians ha vingut motivada per la voluntat de recuperació d'un dels balls que consten dins dels actes de la Festa Major de la Puríssima a Cambrils en diferents documents de finals del segle XIX i principis del segle XX. El ball de Valencians està documentat a bona part de la península ibèrica des del segle XVII i va tenir una destacada presència a les comarques de l'anomenada Catalunya Nova.

Comenta aquest article