Societat

S'organitza un taller intergeneracional per trencar mites i prejudicis sobre la vellesa

Per Berta Ruiz

Un moment del taller que va fer-se el divendres al matí al Centre Cultural

En el marc de la programació de la Setmana de la Ciència d’enguany, el passat divendres al matí va organitzar-se un taller intergeneracional sota el títol “Prejudicis sobre la vellesa”. La sessió, que va anar a càrrec de Rosa Mercadé, treballadora social del grup STS de Reus i comarca, va reunir una trentena de persones entre gent gran i un grup d’estudiants dels cursos de català que s’imparteixen al Centre Cultural.

Desmuntar els mites sobre la vellesa

Tal com va explicar Mercader a Revista Cambrils Diari Digital, “l’objectiu del taller és desmuntar els mites que hi ha al voltant de l’envelliment de les persones, i hem pensat en barrejar persones grans i persones joves nouvingudes que estan fent un curs de català, per veure com tenen contextualitzada la vellesa i intentar desmuntar els prejudicis que l’envolten, molts comuns a totes les cultures. Volem veure el fenomen de l’edatisme que és la discriminació per l’edat, que té unes dimensions tant o més grans que el sexisme o el racisme i amb unes conseqüències evidents per a les persones grans”. De fet, segons va explicar Mercadé, “l’edatisme és una discriminació molt present i molt acceptada, que a tots ens fa molta gràcia, però que té un impacte sobre la població perquè ens acabem creient el que ens diuen que som. Per exemple acabem pensant que tots els vells són iguals. Hi ha un seguit d’estereotips que estan instaurats al nostre pensament, per motius culturals, socials i econòmics, i es tracta de fer consciència, perquè en un període no gaire llarg tindrem moltes persones d’edat avançada i els primers que hem de fer un pas per canviar-ho som la gent jove”.

Les dites estan plenes de prejudicis

La dinàmica que es va organitzar va consistir en una primera enquesta per desvetllar els mites de cadascú. Després, Rosa Mercadé va fer una explicació sobre la fundació STS i la feina que realitzen i, a continuació va explicar el concepte de l’edatisme', així com una desena d’estereotips relacionats amb alguna dita catalana. “Les dites estan plenes de prejudicis i, amb l’excusa de la llengua anem trencant el mite. Això va amanit amb acudits gràfics sobre la vellesa i, per concloure visionem un esquetx humorístic on es fa tota la compilació d’estereotips sobre la vellesa”, va explicar.

Comenta aquest article