Cultura

L'exposició fotogràfica "Turisme de postal" plasma l'esclat del turisme a la Costa Daurada durant els anys 50 i 60

Per Berta Ruiz

L'exposició fotogràfica de postals està instal·lada a la sala Àmbits del Centre Cultural

En el marc del cicle d’activitats “L’arribada del turisme a Cambrils (1950-1962), ahir al vespre es va inaugurar a la sala Àmbits del Centre Cultural, l’exposició fotogràfica “Turisme de postal”. Aquesta mostra, produïda per la Fundació Caixa Tarragona i l’Arxiu Històric de Tarragona, és un recull d’imatges que plasma l’esclat del turisme a diferents poblacions de la Costa Daurada a través de les postals que el fotògraf Raymond Miserachs va produir durant els anys cinquanta i seixanta del segle XX. L'acte d'inauguració va comptar amb la presència del regidor de Cultura –Francesc Garriga– i d'altres regidors del consistori cambrilenc com Lluïsa Rom i Cinta Ballesté, així com d'un representant de la Fundació Caixa Tarragona –Nando Oterino– i el comissari de l'exposició, Ricard Ibarra.

Tal com va explicar Ricard Ibarra, l’activitat turística ha determinat en bona mesura el model de creixement a les poblacions de la costa i ha esdevingut un dels principals motors econòmics de Tarragona. Les imatges formen part de Foto Raymond, un negoci creat als anys 40 a Tarragona. L’any 2007, prop de 30.000 negatius d’aquest fons van fer cap a l’Arxiu Històric de Tarragona. D’aquests, segons va comentar Ibarra, per a l’exposició se’n van seleccionar uns 9.000 i d’aquests, un centenar per produir la mostra. Cal destacar que aquestes imatges, pensades com un reclam turístic ja que són en forma de postal, aporten una gran quantitat d’informació d’aquest aquest fenomen d’expansió turística i una perspectiva històrica d’aquesta activitat al territori. Ricard Ibarra va manifestar que, a través d’aquest recull de postals històriques és pot fer un repàs de l’impacte que va tenir el turisme al territori, de les infraestructures que es van crear, de la pròpia vida que feia el turista en aquell període, així com de la repercussió que va tenir aquest fenomen a la premsa escrita del moment.

En tot el recull d’imatges hi ha plasmades diferents poblacions turístiques de la Costa Daurada com Cambrils, Tarragona, Calafell, Coma-ruga, Altafulla o Torredembarra, entre d’altres.

Un moment de l'acte d'inauguració de l'exposició. D'esquerra a dreta: Cinta Ballesté, Nando Oterino, Francesc Garriga, Ricard Ibarra i Lluïsa Rom

Comenta aquest article