Informació general

Joan Tardà (ERC): "Si en aquests moments no estem a l'alçada de les circumstàncies, tal vegada els nostres fills es cagaran damunt les nostres tombes"

Per Lluís Rovira i Barenys

Joan Tardà, ahir al vespre, a l'escenari del pub Mara's

ERC va celebrar, ahir al vespre al pub Mara's, un acte de campanya electoral que va comptar amb la presència del cap de llista de la formació republicana a la demarcació de Tarragona, Josep Andreu; amb el diputat al Congrés, Joan Tardà, i amb la mont-rogenca Irene Aragonès, número cinc de la llista d'ERC a la demarcació de Tarragona. En aquest format de proximitat, tots tres van exposar públicament l'ideari d'ERC de cara a les properes eleccions i, posteriorment, es va obrir un col·loqui amb els assistents.

Joan Tardà: "Des d'ERC hem de poder posar com a condició que el referèndum es faci abans o, com a molt estirar, el 2014"

El diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va ser força contundent en la seva exposició. D'entrada va avisar que hi ha una sensació, a la societat catalana,  de que "les coses costaran menys del que realment costaran" i va donar per segur que des de Madrid, després de la ridiculització del procés independentista, primer, i de la fase d'amenaces en què es troben ara, "l'endemà de les eleccions passaran a la tercera fase que és quan juraran i perjuraran que estan disposat a canviar. Faran ofertes. Ells saben que el catalanisme polític, històricament, ha estat força mesell. Ells saben que encara hi ha joc i pensen que el procés encara és reversible". Ara bé, segons Tardà, "el problema és a casa nostra i des d'ERC hem de poder posar com a condició que el referèndum es faci abans o, com a molt estirar, el 2014. No hem de deixar que el procés es podreixi. Si CiU vol els vots d'ERC per a la investidura s'ha de posar data al referèndum així com pactar, segons la força que tinguem, la pregunta que es faci en aquest referèndum".

Tardà va insistir que el procés cap a la independència s'ha de fer molt de pressa "ja que si hi ha un rescat les condicions que ens imposaran seran molt bèsties i passaran per aprimar i afeblir, encara més, la prestació d'atur, acomiadar desenes de milers de treballadors públics per aprimar les estructures públiques i tornar a tocar el sistema públic de pensions. Així doncs, amb una absoluta desregularització de les relacions laborals i havent enterrat la universalitat de la sanitat i el deteriorament progressiu del sistema públic educatiu, l'escenari post-crisi és un escenari brutal, d'absoluta descohesió social i de cronificació de les grans bosses de pobresa que ja tenim. Amb la república catalana el que farem és parar el cop, només això. Ara bé, si no estem a l'alçada de les circumstàncies en aquests moments, tal vegada els nostres fills es cagaran damunt les nostres tombes. Ens estem jugant la magnitud de la penyora que volen que paguem per sortir de la crisi".

Josep Andreu: "si hem estat fidels a Pasqual Maragall i a José Montilla, com no ho hem de ser cap a un president que vol portar el país cap a la llibertat"

D'altra banda, Josep Andreu va manifestar el seu desig que el parlament que surti de les eleccions del proper 25 de novembre "sigui àmpliament independentista, que ens acostem al centenar de diputats que abracin la independència de Catalunya". Andreu també va voler dibuixar el paper d'ERC en aquest proper parlament, "quan ens toqui estar al costat, hi estarem. Amb fidelitat al Parlament de Catalunya i al president de la Generalitat. No ho dubteu, si hem estat fidels a Pasqual Maragall i a José Montilla, com no ho hem de ser cap a un president que vol portar el país cap a la llibertat i cap a ser un país lliure normal d'Europa. Segurament ho farem amb més fidelitat que alguns dels diputats de la seva pròpia coalició, sempre que vulguem remar cap al port de la independència". Andreu també va dir que hi haurà moments que s'haurà de demostrar el coratge i la fermesa, "llavors farem de falca per no deixar que el procés cap a la independència vagi enrere".

Comenta aquest article