Informació general

Poca incidència de la vaga general a Cambrils

Per Redacció, Cristina Sierra

Façana de l'institut Cambrils

Normalitat a Cambrils en motiu de la vaga general convocada ahir pels diferents sindicats. Els efectes de la vaga es van notar, bàsicament, en el sector del transport i en el de l'ensenyament, centrat en l'alumnat dels diferents instituts cambrilencs. Des de l'Ajuntament han apuntat, a Revista Cambrils Diari Digital que, dels 441 treballadors que formen la plantilla de l'Ajuntament i els organismes autònoms municipals, un 8,8% (39 persones) va secundar la vaga. Des del consistori han afirmat que tots els serveis municipals van funcionar amb normalitat durant tot el dia.

En l'àmbit educatiu, els alumnes dels quatre instituts cambrilencs van fer un seguiment massiu de la vaga. A l'institut Cambrils, gairebé un 100% dels alumnes i una tercera part de la plantilla de professors van secundar la vaga. A l'institut Ramon Berenguer IV, un 90% dels alumnes (des de tercer d'ESO fins a cicles formatius i batxillerat) i un 18% de la plantilla de professors van sumar-se a la vaga. A l'institut Mar de la Frau, el 100% dels alumnes van sumar-se a la vaga i el seguiment per part dels professors va ser mínim. Per últim, a l'Escola d'Hoteleria i Turisme, el seguiment de la vaga va ser massiu per part dels alumnes –més del 95% no va anar a classe– i només quatre professors van seguir la vaga.

En l'àmbit sanitari, l'Hospital Lleuger de Cambrils també va funcionar amb normalitat però, a les dues del migdia, els treballadors del centre es van concentrar al carrer durant mitja hora per mostrar el seu rebuig contra les retallades.

Prop de 20.000 persones es manifesten a Tarragona

Unes 20.000 persones es van manifestar, ahir a la tarda, a Tarragona amb motiu de la vaga general. Segons els sindicats, la protesta ha estat la més multitudinària que s'ha fet mai a la ciutat amb la participació d'unes 30.000 persones, mentre que la Guàrdia Urbana ha rebaixat la xifra d'assistents fins els 18.000 i, els Mossos d'Esquadra, fins els 10.000. Una pancarta amb el lema 'No paguem el seu deute amb els nostres drets' va encapçalar la marxa, que principalment va protestar contra les retallades i la reforma laboral. La manifestació va sortir des de la Rambla Vella i va recórrer el centre de la ciutat fins a arribar a la plaça Imperial Tàrraco, sense incidents.

D'altra banda, al matí es van produir greus incidents a Tarragona. Uns 200 joves, la majoria encaputxats, van començar a abocar contenidors i provocar els agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra que custodiaven el centre comercial del Corte Inglés. Els antidisturbis van començar a carregar contra els joves organitzant-se un autèntic camp de batalla a la zona amb el llançament de planxes metàl·liques i vidres. Durant les càrregues policials, hi van haver tres ferits, un d'ells, el menor de 13 anys que va rebre un cop de porra d'un Mosso d'Esquadra. També hi van haver cinc detinguts. La imatge del nen ferit pels cops de porra dels Mossos i els cops de porra que va rebre una noia de 15 anys que increpava als Mossos pel que havien fet, van ser una de les imatges de la jornada i de les més vistes a les xarxes socials.

Des de la Direcció General dels Mossos d'Esquadra asseguren que el cop de porra al nen de 13 anys va ser involuntari

Davant els fets succeïts a Tarragona, la Direcció General dels Mossos d'Esquadra ha emès un comunicat per donar la seva versió dels fets. Segons s'explica en el comunicat, agents antiavalots de l'àrea regional de recursos operatius (ARRO) vetllaven per la "lliure circulació dels clients d'un centre comercial de la ciutat" i van aconsellar que "es tanquessin les portes per tal d'evitar agressions contra els vianants i el local" per part dels piquets. Segons explica la Direcció General, un cop tancades les portes, "una part dels piquets informatius van abandonar la zona i d'altres van començar a actuar violentament". Els agents, per intentar dissoldre els agressors, van començar a carregar "finalment amb la defensa (porra) contra un manifestant que havia actuat amb violència anteriorment i el rebot de la porra a la motxilla del perseguit ha tocat el cap del menor que era al darrere, fora de la visió de l'agent", afirma el comunicat.

La mateixa nota també intenta explicar la segona part de l'incident, enregistrada per de diversos testimonis en un vídeo que hi ha penjat a Internet. "Un segon agent ha corregut darrere del primer per cobrir-lo i ha colpejat amb la defensa les natges d'una persona agenollada a terra d'un grup al voltant del menor (ferit)", admet el comunicat. Des de la Direcció General es justifica l'agressió a la persona que estava atenent el nen afirmant que "el segon agent no sabia el que havia passat ni que el noi havia rebut un cop de porra".

Comenta aquest article