Informació general

Les fortes precipitacions al Baix Camp provoquen que la riera d'Alforja baixi amb força al seu pas per Cambrils

Per Berta Ruiz

Imatge dels salts d'aigua que es produïen a la desembocadura de la riera (Imatge cedida per Marta Nolla)

Dues tongades de fortes precipitacions, ahir al matí i a la tarda, a diferents poblacions del Baix Camp van provocar que la riera d’Alforja –al seu pas per Cambrils– baixés amb un fort cabal d’aigua, ocupant tota la part canalitzada del mig en bona part del seu recorregut i, en alguns punts desbordant-se per la zona de la gespa. L'enorme volum d’aigua però, encara es feia molt més evident i cabalós al darrer tram, on l’aigua ja baixava a l’ample i ocupava tota l’amplada de la riera, a poca distància de desbordar-se pels murs. La baixada de la rierada a la desembocadura era molt forta i fins i tot, es produïen alguns salts d’aigua per l’acumulació de sorra, sediments i d’altres materials en alguns punts. Cap a les vuit del vespre, la Policia Local acordonava el darrer pont de la riera, per tal d’evitar el pas de vehicles i vianants. Cal destacar que nombrosos curiosos es van acostar per contemplar i fotografiar la baixada de la rierada.

Més de 160 litres/m2 a poblacions com Les Borges del Camp i La Selva del Camp

Quant a precipitacions, a Cambrils la precipitació d’aigua recollida –27 litres/m2– no va ser tant important com a d’altres municipis de l’interior de la comarca. A d’altres poblacions, la quantitat de pluja va ser molt important com a Les Borges del Camp amb 163 litres/m2, a La Selva del Camp amb 163 litres/m2, a l’Aleixar amb 150 litres /m2, a Riudoms amb 132 litres/m2, a Almoster amb 67 litres/m2 i a l’Alforja 59 litres/m2. Municipis com Constantí o Falset també van recollir quantitats importants de precipitació amb 38 i 34 litres/m2, respectivament. De fet, les grans quantitats d’aigua caigudes a poblacions com l’Alforja o Les Borges del Camp –municipis pels quals travessa la riera d’Alforja–, van ocasionar que al seu pas per Cambrils, la rierada fos tan intensa. Durant la jornada d’ahir, Protecció Civil de la Generalitat va activar el Pla d’Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) pel front de pluges que va penetrar pel sud de Catalunya i va pujar cap al nord, afectant a d’altres comarques com el Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Maresme.

Talls de circulació a Cambrils

La pluja va provocar el tall de circulació a l’avinguda de la Diputació, així com als ponts de l’N-340 i la via del tren a la intersecció amb les rieres d’Alforja, la riera de Riudecanyes i el Torrent d’en Gené. Durant la nit ja es van obrir els diferents accessos. Per altra banda, aquest matí ha aparegut un vehicle a la riera de Riudoms al seu pas per Cambrils, el qual ha estat arrossegat pel torrent d’aigua. Molts camins també han quedat malmesos per les fortes pluges deixant sense accés a moltes finques situades fora del nucli urbà. Des del departament de Serveis de l’Ajuntament ja s’està treballant per restablir aquests accessos.

Nombroses incidències a tota la comarca del Baix Camp

Per altra banda, les pluges d’ahir a la tarda i vespre van provocar nombroses incidències arreu de la comarca. Hi va haver problemes a la línia fèrria entre Reus i Móra. Un tren de mercaderies es va haver de quedar a l’estació de Móra la Nova per la gran quantitat d’aigua acumulada, mentre que també va quedar afectada la línia de tren entre Barcelona i Saragossa, però el trànsit ferroviari en aquest tram es va reprendre anit. També segueixen tallades algunes carreteres de la comarca com la T-3136 a Botarell, cap a l’enllaç amb l’N-420 per inundacions i també la T-704 a l’Aleixar, per esllevissades. Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el Pla Inuncat i, encara es podrien produir nous xàfecs intensos.

Comenta aquest article