Informació general

El Ministeri rebutjarà les al·legacions de l'Ajuntament de Cambrils que demanava un fraccionament del retorn dels préstecs FOMIT

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge d'arxiu de les obres de la primera fase del barri de la Llosa

Els representants municipals cambrilencs van tornar amb la cua entre les cames de la seva visita, la setmana passada, a la seu ministerial per tractar d'un fraccionament en el pagament dels préstecs del FOMIT. El regidor d'Hisenda, Ramon Llobet, i el regidor de Cultura, Francesc Garriga, es van entrevistar amb la responsable de la Subdirección General de Desarrollo i Sostenibilidad Turística, Elena Valdés, amb l'objectiu d'obtenir una moratòria en el pagament de la part del préstec FOMIT que s'ha utilitzat per altres finalitats així com la part d'interessos que des de Madrid es reclamen. Els representants municipals apel·laven a la representant ministerial que fessin cas als recursos presentats per l'Ajuntament de Cambrils en aquest sentit. Però la resposta d'Elena Valdés va ser força clara després de manifestar la seva sorpresa pel fet que tot i havent incomplert  de manera flagrant la normativa d'aquests préstecs anessin a demanar-li un ajornament. Valdés va dir que no s'atendrien les al·legacions presentades i que si no es retornaven els diners seria el propi mecanisme de l'Estat qui deixaria de transferir els diners que li corresponen a l'Ajuntament de Cambrils en concepte de retorn de determinats impostos.

Incompliment de la normativa

Tal i com ha manifestat Mercè Dalmau a Revista Cambrils Diari Digital, "ells tenien claríssim que el préstec era finalista i que aquí hi havia hagut un incompliment de la normativa i que aquest incompliment feia que s'haguessin de tornar els diners que no s'havien utilitzat de manera correcta, més els interessos". Pel que fa a les al·legacions presentades per l'ajuntament cambrilenc, l'alcaldessa va dir que s'ha d'espera que les resolguin, "però a Madrid ja ens van dir que no les tindrien en compte. Ara, doncs, estem a l'espera que se'ns notifiqui de manera oficial i que se'ns marquin els terminis concrets de pagament". Mentrestant, des de l'ajuntament ja s'està fent una renegociació amb les entitats bancàries del préstec bonificat del FOMIT  per a la seva devolució. Segons explica Dalmau, "això té un cost financer. A més, tot això s'haurà de tenir en compte en el proper pressupost i afectarà a l'economia municipal".

7 milions d'euros

Tal com es va públic a principis d'aquest mes d'octubre, el Ministeri de Turisme va reclamar a l'Ajuntament de Cambrils 6,3 milions d'euros com a conseqüència del mal ús dels fons FOMIT que l'Ajuntament va demanar els anys 2006 i 2007, corresponents als projectes de construcció del Teatre Auditori i de la remodelació integral del barri de la Llosa. El passat 31 d’agost, el consistori cambrilenc va rebre dues resolucions del mateix Ministeri, on s’informava que s’hauran de retornar part d’aquests fons rebuts i, de manera immediata, donat que es va incomplir la normativa i una part dels diners d’ambdues convocatòries es va desviar cap a d’altres obres. A aquesta quantitat, a més, se li podrien afegir 700.000 euros més pel fet de la renegociació del crèdit a les entitats bancàries per a fer front a la quantitat reclamada pel Ministeri.

Comenta aquest article