Cultura

Cambrils acull la Setmana Internacional de la Cultura i el Turisme en Esperanto amb uns 150 esperantistes

Per Berta Ruiz

Un moment de la trobada d'esperanto, celebrada a Cambrils

Cambrils va acollir, entre els dies 6 i 13 d’octubre, la Setmana Internacional de la Cultura i el Turisme en Esperanto. Aquesta trobada –de caràcter no oficial–, es realitza cada any en una localitat catalana diferent, a la tardor, i enguany es va escollir Cambrils com a seu d’aquest esdeveniment internacional. De fet, es van reunir prop d’uns 150 esperantistes arribats de diferents indrets de Catalunya, de l’Estat espanyol i més d’una desena de països europeus com França, Alemanya o Lituània, entre d’altres.

El centre d’operacions i d’allotjament dels participants va ser l’Hotel Best Cambrils. Tal com va explicar el president de la Federación Española de Esperanto –José Antonio del Barrio– a Revista Cambrils Diari Digital, allí es van organitzar diferents actes culturals com xerrades, conferències, cursos o presentacions de llibres, entre d’altres activitats. Una d’aquestes conferències, a càrrec de José Antonio del Barrio va girar entorn la figura de Sidonio Pintado, un mestre que precisament es va refugiar a Cambrils, durant la Guerra Civil espanyola i que va ser afusellat poc després de finalitzar el conflicte, a Tarragona. Pintado va ser un destacat defensor de l’esperanto i també va ser president de la Federación Española de Esperanto. De fet, Revista Cambrils publicava, l’any 2005, un reportatge sobre aquest personatge i el seu pas per Cambrils. Arran d’aquesta publicació, des de la Federación Española de Esperanto van tenir coneixement de la figura de Sidonio Pintado, tal com va comentar José Antonio del Barrio.

Una llengua auxiliar creada de caràcter internacional

Durant aquella setmana també es van organitzar diferents sortides turístiques per l’entorn, visitant algunes poblacions properes. José Antonio del Barrio explicava que, un dels objectius d’aquestes trobades és compartir aquesta llengua, practicar-la, intercanviar experiències i mantenir l’interès que té molta gent per l’esperanto. Aquesta és una llengua auxiliar planificada de caràcter internacional, creada pel polonès Lluís Llàtzer Zamenhof. És a dir, la fonologia, la gramàtica i el vocabulari van ser dissenyades conscientment. La gramàtica de l'esperanto es basa en setze regles fonamentals sense excepcions. Es tracta d’una llengua que consisteix en l’encadenament d'elements de base invariables. El vocabulari està extret de molts idiomes i adaptat a les normes de la llengua. La major part procedeix del llatí, directament o per mitjà de les llengües romàniques, sobretot del francès, l'italià i el castellà) i d'una manera menys freqüent de llengües germàniques com l’alemany i l’anglès, eslaves com el rus i el polonès, del grec i en alguns casos de l'hebreu.

Es calcula que en l'actualitat hi ha entre 100.000 i 2.000.000 de parlants d'esperanto en tot el món. Segons va explicar José Antonio del Barrio, el proper congrés a nivell estatal s’organitzarà a Saragossa, mentre que la trobada juvenil d’esperantistes es farà a Madrid, l’any vinent. A nivell català, el congrés es fa cada dos anys.

L'alcaldessa, Mercè Dalmau, i la regidora de Relacions Cíviques, Laura Mellau, van assistir a la trobada d'esperantistes

Comenta aquest article