Cultura

L'Ateneu Roig recorda la figura del desaparegut escriptor Manuel Vázquez Montalbán

Per Berta Ruiz

Joan Rius Sant, Joan Josep Pujadas i Ramón García Mateos van recordar la memòria de Vázquez Montalbán, ahir a la tarda a la Biblioteca

L'Ateneu Roig va organitzar, ahir a la tarda a la Biblioteca Municipal, una trobada en memòria del desaparegut Manuel Vázquez Montalbán, escriptor, periodista i assagista, que va morir el 18 d'octubre de 2003. Sota el títol, "Un xarnego del Raval", Ramón García Mateos, Joan Josep Pujadas Muñoz i Joan Rius Sant van recordar la memòria i la trajectòria d'aquest escriptor, molt conegut per les seves novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Pepe Carvalho. Precisament va ser aquest personatge qui va esdevindre un referent literari de la novel·la negra i policíaca a nivell europeu.

En el repàs sobre la seva trajectòria professional literària, en la sessió d'ahir van definir Manuel Vázquez Montalbán com un dels grans cronistes de Barcelona, com un treballador incansable i van destacar la seva gran capacitat per crear i per escriure, ja que publicava molt. Tal com va apuntar Ramón García Mateos, Vázquez Montalbán va ser un gran assagista amb la publicació d'articles molt coneguts de temàtiques molt diverses, des de la política, la cultura, la gastronomia o els temes socials, prestant una costant atenció al que passava al món. Va ser un gran novel·lista, amb una important producció de novel·les negres, però també d'altres de les anomenades "novel·les morals", algunes d'aquestes a cavall entre l'assaig i la ficció. També va destacar per la seva tasca de divulgador en temes culturals, populars, esportius, gastronòmics o del món de la cançó. Per altra banda, García Mateos, va definir-lo com un escriptor compromès políticament i també com un poeta de veu molt personal.

Comenta aquest article