Informació general

Es torna a avançar la campanya de l'oli per millorar la qualitat i demà ja es posarà a la venda l'oli nou

Per Berta Ruiz

Entrada d'olives al molí de la Cooperativa, ahir a la tarda

A partir de demà, la Cooperativa Agrícola de Cambrils ja posarà a la venda l’oli nou de la campanya d’enguany. Per segon any consecutiu, s’ha avançat tot el procés amb l’objectiu de millorar la qualitat del producte, buscant un oli procedent d’olives verdes, tal com ha explicat el gerent de la Cooperativa –Fernando Sarasa– a Revista Cambrils Diari Digital.
Aquest passat dilluns, 15 d’octubre, va iniciar-se la campanya de l’oli amb l’entrada de les primeres olives i la posada en marxa del molí. Segons ha explicat Sarasa: “cerquem aquest oli d’olives verdes, que ens va molt bé per a millorar la qualitat del producte, que és el que busquem any rere any. Evidentment, aquest oli verd sense filtrar el podem tenir ràpid, a la venda, i és el podem oferir per donar aquest valor afegit que busca molta gent”. De fet, tal com ha dit el gerent de la Cooperativa, “aquest oli verd, sense filtrar, és més natural, més saludable i amb més sabor, però també s’ha de consumir molt ràpid i no es pot exportar. Per tant, el que fem primer, és vendre aquest oli i l’altre, l’oli filtrat que es deixa reposar un temps, el començarem a vendre d’aquí 3 o 4 setmanes”.

Enguany es produiran uns 700.000 litres d'oli

Quant a quantitats de la campanya d’enguany, es preveu una collita “fluixa” dins del cicle biennal de l’oliver que, un any proporciona més producció i el següent menys. Tot i això, es preveu que la campanya “fluixa” estigui per damunt d’un 20% de les dades habituals. De fet, l’any passat, que va tocar campanya “forta”, aquesta no va ser tan gran com es preveia. En xifres, es calcula que podrien entrar entre 2,5 i 3 milions de quilos d’olives, que podrien donar una producció d’uns 700.000 litres d’oli. 

Les exportacions pugen del 8 al 20% en tres anys

Pel que fa a les vendes assolides en aquesta passada campanya, el gerent de la Cooperativa ha explicat que es va incrementar lleugerament la venda de l’oli envasat. Cal destacar que des de la Cooperativa cambrilenc es ven a dos mercats diferents: per un costat, hi ha el mercat de l’oli envasat –que ha mantingut els preus– i per altra banda, hi ha el mercat de l’engròs, que ha patit una baixada dels preus. “Nosaltres apostem per l’oli envasat, per la venda de proximitat i per l’exportació, on hem crescut molt i des d’on intentem combatre aquesta baixada de preus de la venda a l’engròs. Durant la passada campanya, la venda de l’oli va estar bastant malament i, fins i tot des de la Unió de Pagesos es va emetre un comunicat per fer palès que sovint el preu que es paga al pagès està per sota del preu de cost. Això, ho volem combatre des de la venda de l’oli envasat, és a dir, en marca, ja que té un valor afegit”, ha afegit Sarasa. Precisament,  l’àmbit de l’exportació és un dels puntals més importants per a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Enguany, s’ha produït una expansió a cinc nous mercats com Xina, Singapur, Rússia, Suècia i els Estats Units. Actualment, l’oli de Cambrils arriba a una quinzena de països i segueix en creixement. Tal com ha indicat Sarasa, en tres anys, l’exportació d’oli envasat ha passat del 8% al 20% de les vendes. “Aquesta és la nostra aposta, perquè el mercat de l’engròs és molt volàtil. Vendre amb la marca Mestral, és anar fent marca, la gent ja no compra oli d’oliva, compra oli d’oliva de Cambrils. És la tendència i és l’únic futur”.

De fet, és aquesta excel·lència i qualitat del producte que, any rere any, la fan mereixedora de nombrosos premis internacionals de gran prestigi: “cada vegada hi ha més olis, en alguns concursos uns 500 o 600 i  el nostre sempre queda entre els deu primers, per tant, estem a la primera divisió”, ha dit el gerent de la Cooperativa.

Per altra banda, cal destacar que enguany també s’avançarà la celebració de la Festa de l’Oli nou. Aquesta es farà el dia 4 de novembre, amb el mateix format d’anys anteriors, és a dir, amb un esmorzar popular i alguna actuació de grups locals.

Comenta aquest article