Camp

Els Mossos detenen tres membres d'un grup criminal especialitzat en furts a turistes a l'AP-7 pel mètode 'punxarodes'

Per Redacció

Autopista Ap-7 al seu pas per Cambrils

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Tarragona van detenir el passat 27 de setembre, Aleksander C, de 30 anys, Jovica C, de 28 anys i Darko D, de 39 anys, tots tres de nacionalitat sèrbia i veïns de Salou, com a presumptes autors de vint-i-un delictes contra el patrimoni. Aquestes detencions s'emmarquen dins d’una investigació que es va iniciar a principis del passat mes de juny, arran de les nombroses denúncies presentades per turistes que viatjaven per l’autopista AP-7. Concretament entre el 10 de juny i el 21 de setembre, els Mossos van comptabilitzar un total de vint delictes de furt i un delicte de robatori amb força comesos a la zona del Tarragonès. Les víctimes sempre eren ciutadans estrangers d’origen europeu que es trobaven de trajecte al seu lloc de vacances.
 
Grup criminal organitzat

La investigació ha determinat que els detinguts, presumptament, formaven part d’un grup criminal organitzat, integrat per persones d’origen serbi i albano-kosovar. Els membres del grup estaven perfectament estructurats i s’havien especialitzat en cometre furts per mitjà del mètode punxarodes, des de la Jonquera fins a Tortosa. Per dificultar la seva identificació, en la majoria de casos el grup utilitzava vehicles de rènting que havien estat llogats pels membres que no tenien antecedents o no havien estat mai identificats policialment al país. Aquests vehicles, els acostumaven a canviar setmanalment en diverses empreses de lloguer.

Utilitzaven dos modus operandi
 
De totes les denúncies recollides s’extrauen dos modus operandi que no implicaven violència sobre les persones i que s’havien anat repetint en els diferents fets coneguts. En el primer mètode, seleccionaven un vehicle en alguna àrea de servei o àrea de descans de l’autopista i s’acostaven als ocupants amb qualsevol pretext. Mentre un els distreia, un segon aprofitava per obrir una de les portes i sostraure alguna de les pertinences. Acte seguit tots dos fugien corrents i s’introduïen dins d’un vehicle on els esperava un tercer, amb el motor en marxa. Gairebé sempre sostreien la bossa de mà, perquè s’havien que és on hi trobarien els diners i joies que portaven els turistes. El segon mètode era una evolució del primer. Si no havien aconseguit cometre el furt, punxaven alguna de les rodes del vehicle i el seguien a distància. Al cap d’una estona feien senyals al conductor indicant-li que tenia una roda punxada. Quan el vehicle s’aturava i els ocupants baixaven per veure que passava, un dels lladres s’oferia per ajudar-los a canviar la roda mentre un altre aprofitava per furtar-los la bossa de mà.
 
Finalment, després de diversos dispositius de vigilància, una patrulla de paisà va enxampar in fraganti a dos dels detinguts, mentre manipulaven la roda d’un vehicle en una àrea de descans del Tarragonès. El tercer detingut va ser localitzat unes hores més tard al seu domicili de Salou.
 
La investigació continua oberta i no es descarten noves imputacions i detencions. Els detinguts, dels quals els dos germans tenien antecedents per delictes contra el patrimoni, van passar a disposició judicial al Jutjat d’Instrucció número 5 de Tarragona, el passat 29 de setembre. El jutge va decretar que fossin posats en llibertat amb càrrecs.

Comenta aquest article