Informació general

L'Associació Hotelera qualifica de "mala notícia" l'aprovació de la taxa que gravarà les estades en establiments turístics a partir de l'1 de novembre

Per Berta Ruiz

Imatge de turistes passejant pels carrers del port de Cambrils

El Govern de la Generalitat va donar llum verda, ahir, al reglament que desenvolupa l’impost sobre les estades en establiments turístics. La quota varia entre 0,50 euros i 2,50 euros per persona (IVA inclòs), amb un màxim de 7 dies, i és determinada pel tipus d’establiment i la ubicació. Des de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda han qualificat de "mala notícia" aquesta aprovació. La presidenta de l'Associació –M. Eugènia Arbó– ha afirmat que, "creiem que és una mala notícia perquè la taxa, finalment, ha tirat endavant malgrat els esforços del sector turístic perquè no s'apliqués i també, malgrat l'augment de l'IVA d'un 2% al sector". En aquest sentit, Arbó també ha lamentat que, "a Catalunya hi haurà dues figures impositives. Per una banda, la taxa i per l'altra, l'IVA, quan en d'altres comunitats autònomes només tindran l'IVA. Per a nosaltres, això suposa un greuge comparatiu. Lamentem que la taxa tiri endavant. Sabem que tots hem d'acceptar les lleis, però en aquest cas la notícia positiva hauria estat que el Govern s'hagués replantejat la proposta de la taxa turística i l'hagués retirat".

Una quota d'entre 0,50 i 2,50 euros per persona depenent del tipus d'establiment

La quota als hotels de cinc estrelles i a embarcacions de creuer, tant a Barcelona ciutat com a la resta de Catalunya serà de 2,50 euros; als hotels de quatre estrelles i 4 superior la quota serà de 1,25 euros a Barcelona ciutat i d'1 euro a la resta de Catalunya, mentre que a la resta d'establiments i equipaments la quota serà de 0,75 euros a la ciutat de Barcelona i de 0,50 euros a la resta de Catalunya. El reglament preveu que no hauran de pagar l’impost els menors de fins a 16 anys i les estades subvencionades per programes socials d’una administració pública d’un estat membre de la Unió Europea. En el cas dels creuers, només pagaran l’impost aquells que estiguin més de 12 hores a port. El titular de l'establiment tindrà l'obligació d'ingressar a l'administració tributària l'impost que ha cobrat, amb una periodicitat trimestral i serà exigible a les persones que iniciïn la seva estada a partir de l’1 de novembre.

La Generalitat preveu recaptar 50 milions d'euros anuals
 
Amb aquesta nova figura tributària, que entrarà en vigor el proper 1 de novembre, la Generalitat preveu recaptar uns 50 milions d’euros anuals, que segons el Govern català, es destinaran a nodrir el fons de foment del turisme, creat per finançar polítiques de promoció, preservació i desenvolupament de les infraestructures i les activitats turístiques a Catalunya. El Govern calcula que un 91% dels establiments turístics catalans corresponen a la franja baixa de l’impost. Recordem que aquest reglament va ser creat per la Llei 5/2012, aprovada el 20 de març passat pel Parlament de Catalunya.
La normativa espanyola vigent obliga a incloure dins la base imposable de l’IVA tots els tributs que gravin la prestació d’un servei. Per evitar l’impacte d’aquesta mesura legislativa espanyola, el Govern de la Generalitat ha acordat que el preu final de l’impost inclogui l’IVA corresponent, que és del 10%. En aquest punt, la presidenta de l'Associació Hotelera ha valorat aquesta decisió dient que, "la bona notícia és que la taxa havia de ser més l'IVA i finalment serà amb l'IVA inclòs, és a dir, que l'IVA de l'impost diari que pagarà cada persona cada dia l'han inclòs dins del mateix impost".
 
Amb l’impost turístic, Catalunya s’equipararà a bona part de les principals destinacions turístiques d’arreu del món que ja l’apliquen, com els Estats Units, França, Itàlia, Alemanya, Àustria, Bèlgica, els Països Baixos, la República Txeca, Hongria, Suïssa, Croàcia, Eslovènia, el Marroc, Egipte, el Japó o Tunísia.

Comenta aquest article