Societat

La comunitat senegalesa de Cambrils celebra la "festa de l'alegria compartida" amb la visita del seu guia espiritual

Per Berta Ruiz

El guia espiritual Serigne Sam Mbacke va visitar Cambrils per a participar en aquesta jornada

L’Associació de Senegalesos de Cambrils (Taissiron Asir) va celebrar, aquest passat dissabte al centre cívic de Nou Cambrils, la festa del Thiant o l’anomenada “festa de l’alegria compartida”. La comunitat senegalesa de Cambrils i la d’altres indrets com Salou, Lleida o Girona van donar-se cita en aquesta festa espiritual musulmana dins del camí muridista. En aquesta ocasió van rebre la visita d’un guia espiritual anomenat –Serigne Sam Mbacke–, descendent del fundador del muridisme: xeikh Ahmadou Bamba (1853-1927), qui va predicar l’ortodòxia sobre els ensenyaments de l’Alcorà i de la tradició del profeta Mahoma. Serigne Sam Mbacke va visitar Cambrils, ja que es trobava de camí a un viatge cap de França. Cal destacar que els seguidors d'aquesta corrent musulmana tenen veritable devoció cap a aquesta figura que exerceix de continuador del fundador inicial.

"
La religió musulmana que nosaltres defensem és una civilització pacífica de l’Islam"

Tal com va explicar un dels membres de l’Associació Senegalesa de Cambrils i organitzador de la trobada –Amadou Dia– a Revista Cambrils Diari Digital, “avui rebem al nostre guia espiritual que ve de la ciutat de Touba (Senegal). Ens ve a visitar i compartirem el menjar, l’energia positiva i també per demostrar l’amor que tenim a la religió musulmana pacífica. El nostre guia ens ve a recordar els versets de l’Alcorà que ens diuen què som, què volem i l’Islam de veritat. Avui, el món es troba en una crisi impossible, de guerres, d’interessos econòmics, de religions, però la religió musulmana que nosaltres defensem és una civilització pacífica de l’Islam, sense armes, sense violència, sense guerres ni res negatiu i obscur del que a vegades s’ensenya”.  

La festa, que va començar al migdia i va allargar-se fins a la nit, va incloure sessions de lectura de l’Alcorà i, a la tarda, els participants van rebre la visita del seu guia. En la seva presència, es van cantar cançons espirituals en veu alta i posteriorment, va transmetre el seu “missatge”. Membres de l’associació també van oferir una exposició amb imatges i vídeos. Durant tota la jornada, la comunitat senegalesa també va compartir el menjar i les begudes típiques del seu país.
L’acte de la tarda va comptar amb la presència de l’alcaldessa –Mercè Dalmau– i la regidora de Relacions Cíviques i Joventut, Laura Mellau.

Guies espirituals

Cal destacar que avui dia, els muridistes formen la confraria més influent del Senegal i també estan presents a Gàmbia. El seu fundador Ahmadou Bamba va ser deportat de manera successiva al Gabon de 1895 a 1902, a Mauritània de 1902 a 1907, i després posat en residència vigilada al Senegal fins a la seva mort, el 1927. De fet, la comunitat senegalesa també celebra, cada any, la festa del Magal –celebrada a Cambrils en els darrers anys–, coincidint amb l’exili que va patir Ahmadou Bamba. Després de la seva mort, els seus descendents s’han succeït com a guies espirituals molt influents en la política senegalesa.

Un moment de la festa espiritual musulmana celebrada al centre cívic de Nou Cambrils, el passat dissabte

Comenta aquest article