Informació general

El Ministeri de Turisme reclama 6,3 milions d'euros a l'Ajuntament de Cambrils pel mal ús dels fons FOMIT de l'anterior equip de govern

Per Berta Ruiz

Aspecte actual del Teatre Auditori

El Ministeri de Turisme ha reclamat a l'Ajuntament de Cambrils 6,3 milions d'euros com a conseqüència del mal ús dels fons FOMIT que l'Ajuntament va demanar els anys 2006 i 2007, corresponents als projectes de construcció del Teatre Auditori i de la remodelació integral del barri de la Llosa. El passat 31 d’agost, el consistori cambrilenc va rebre dues resolucions del mateix Ministeri, on s’informa que s’hauran de retornar part d’aquests fons rebuts i, de manera immediata, donat que es va incomplir la normativa i una part dels diners d’ambdues convocatòries es va desviar cap a d’altres obres. A aquesta quantitat, a més, se li podrien afegir 700.000 euros més en cas que l'Ajuntament es vegi obligat a demanar un crèdit a una entitat bancària per a fer front a la quantitat reclamada pel Ministeri.
L’alcaldessa –Mercè Dalmau– compareixia, ahir en roda de premsa, per donar més detalls d’aquesta qüestió i va assenyalar l’exalcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i l’exregidora d’Hisenda i actual primera secretària del PSC de Cambrils –Anna Peláez– com a responsables directes d’aquesta mala gestió. “Fa un any, ja vam deixar ben clar qui tenia la responsabilitat d’aquests fets o més ben dit, la irresponsabilitat. Aquesta està molt clara i és de la persona que estava al davant d’aquest ajuntament, l’exalcalde socialista Robert Benaiges i això s’amplia a l’exregidora d’Hisenda, Anna Peláez, que van ser incapaços de gestionar aquest préstec bonificat i ens han provocat un nyap econòmic més”.

1,5 milions d'euros desviats per a la pavimentació de carrers i 3,8 milions d'euros desviats per a la compra de la Torre del Llimó i la llar d'infants Maria Dolors Medina

Sobre la convocatòria dels fons FOMIT de l’any 2006, Dalmau va recordar que es van demanar 6 milions d’euros, única i exclusivament, per a la construcció del Teatre Auditori. D’aquests, una part d’1,5 milions d’euros es va desviar per a la pavimentació de carrers sense sol·lictar, prèviament, un canvi de destinació. De fet, l’alcaldessa va explicar que la normativa permet fer-ho, però fent la sol·licitud pertinent. En aquest cas, la resolució del Ministeri indica que l’Ajuntament ha de tornar, de manera immediata, aquests 1,5 milions d’euros més els interessos que es generin des de la data de concertació del préstec fins a la data de reintegrament dels diners, amb els interessos actuals de mercat. En aquest punt, l’alcaldessa va explicar que: “no ens hem quedat de braços plegats i ens hem reunit amb els responsables de Turisme de la Generalitat que són els intermediaris de supervisar la gestió dels fons a Catalunya, ens hem reunit amb el subdelegat del Govern i davant d’aquesta resolució, hem presentat al·legacions al Ministeri de Turisme que esperem que es tinguin en compte. Aquestes al·legacions van en la línia de poder retornar en els interessos en un període de 5 anys”.

Quant a la convocatòria de l’any 2007, l’alcaldessa va explicar que es van sol·licitar 6 milions d’euros per a la remodelació integral del barri de la Llosa. Recordem que el projecte es dividia en tres fases i, només es va completar la primera. D’aquesta quantitat, 3,8 milions d’euros es van utilitzar per a d’altres qüestions com la compra de la Torre del Llimó i el finançament de la llar d’infants municipal Maria Dolors Medina. “L’anterior govern va tornar a utilitzar diners del FOMIT canviant la finalitat sense sol·licitar-ho i sense autorització”, va remarcar Dalmau. En aquest cas, la resolució del Ministeri indica que l’Ajuntament de Cambrils haurà de tornar aquests 3,8 milions d’euros, més tots els interessos generats des d’aleshores i fins ara. Davant d’aquesta resolució, el consistori també ha presentat al·legacions, perquè tal com va manifestar Dalmau, “no ens queda cap més sortida”. En aquest sentit, l’alcaldessa va recordar que per aquestes obres, l’anterior govern municipal va sol·licitar una pròrroga de 2 anys per buscar maneres de tirar endavant les obres, sol·licitud que no va ser autoritzada pel Ministeri. L’Ajuntament va presentació un contenciós administratiu per revocar-ho i ara, el consistori cambrilenc ha demanat que la resolució quedi en suspens abans que no es resolgui si es concedeixen o no els 2 anys de pròrroga.

5,3 milions d'euros a retornar més 1 milió d'euros en interessos i, possiblement 700.000 euros més en interessos suplementaris

Així doncs, entre ambdues resolucions, l’Ajuntament haurà de retornar, de manera immediata, un total de 5,3 milions d’euros, més els interessos legals del diner a data d’avui, que comportarien al voltant d’1 milió d’euros més d’interessos. Per tant, el consistori hauria de fer front a una despesa de 6,3 milions d’euros. En aquest punt, l’alcaldessa va remarcar que l’Ajuntament no disposa d’aquesta quantitat donada la mala situació de les arques municipals. Davant d’això, Mercè Dalmau va explicar que s’està negociant amb entitats financeres poder reconvertir el préstec bonificat del FOMIT –que recordem tenia un interès del 0,5%– per un nou préstec amb interès normal del mercat actual. En aquest cas, comportaria uns interessos suplementaris d’uns 700.000 euros, que sumat a la xifra de 6,3 milions euros pujaria fins als 7 milions d’euros.

Mercè Dalmau:
"Estem valorant demanar responsabilitats a nivell legal per a qui va decidir o va permetre que s’incomplissin les normes. No pot ser que les decisions polítiques ens portin a perjudicis econòmics com en aquest cas i aquí no passi res! (...) El millor que podrien fer és dimitir i els hi recomano que es retirin"

En aquest punt, Mercè Dalmau va criticar contundentment que la mala gestió de l’anterior equip de govern ha conduït a aquesta situació: “estem davant d’una situació molt greu, les decisions polítiques tenen conseqüències i, en aquest cas, les decisions polítiques errònies tenen una conseqüència molt greu per aquest municipi i també pels seus ciutadans. Davant d’aquest panorama i, independentment de les al·legacions presentades, estem valorant demanar responsabilitats a nivell legal per a qui va decidir o va permetre que s’incomplissin les normes. Crec que d’una vegada per totes s’han de demanar responsabilitats, perquè no pot ser que les decisions polítiques ens portin a perjudicis econòmics com en aquest cas i aquí no passi res! A més, no pot ser que destacats membres de l’anterior equip de govern diguin, permanentment, que aquest equip de govern diu mentides i que estem maquillant les xifres, quan avui és l’exemple més clar que les decisions que es prenien eren desastroses i que ens han portat a una situació econòmica lamentable”. L’alcaldessa també va demanar que “per responsabilitat i per la bona imatge del partit que anteriorment estava a l’equip de govern, el millor que podrien fer és dimitir i els hi recomano que es retirin, perquè cal ser molt curosos amb els diners públics, perquè són de tots i s’han d’administrar de la millora manera possible. Avui és l’hora de dir ‘ja n’hi ha prou!’”.

Cal destacar que l’Ajuntament de Cambrils va presentar les seves al·legacions el passat 19 de setembre i es compta amb un període de 2 mesos per a la seva resolució. Per altra banda, Mercè Dalmau també va anunciar ahir que, d’aquí 15 dies, tenen una reunió amb els responsables de la Subdirecció general de Desenvolupament i Sostenibilitat turística del Ministeri de Turisme, a Madrid, per intentar reconduir la situació.

Mercè Dalmau, ahir durant la roda de premsa

Comenta aquest article