Informació general

El regidor de Governació admet els problemes de funcionament dels parquímetres de la zona blava heretats de l'anterior govern

Per Berta Ruiz

Imatge d'un parquímetre instal·lat a la rambla Jaume I

En la sessió plenària d’ahir, els dos grups de l’oposició –PSC i NMC– van formular tot un seguit de preguntes a l’equip de govern. En el seu torn, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va demanar explicacions sobre els problemes de funcionament que tenen alguns parquímetres de la zona blava. Sobre aquest tema, el regidor de Governació –Dani Milan– va explicar que els parquímetres que hi ha actualment es van comprar el maig de 2011, poc abans de les eleccions municipals. Es van instal·lar a través d’un sistema de rènting (lloguer) que, tal com va apuntar Milan suposa una despesa de 7.000 euros mensuals al consistori cambrilenc. El regidor va reconèixer que tres d’aquests parquímetres tenen problemes de comunicació, ja que el seu sistema operatiu no va ser verificat en el seu moment. També va explicar que els parquímetres són d’una empresa francesa, “que ja va cobrar!”, i a la qual s’ha pressionat per intentar resoldre els problemes. Per altra banda, Milan va dir que s’han reprogramat els parquímetres per tal de millorar el sistema de comunicació i “també hem format els nostres tècnics” per disminuir les cues que es produeixen. No obstant això, Milan va manifestar que el problema encara no està resolt i que s’està treballant en dues línies: per un costat, forçar al fabricant a que millori la comunicació del sistema –perquè es tracta d’una tecnologia antiga– o bé, canviar el sistema i instal·lar una tecnologia 3G per millorar les comunicacions. Milan també va afegir que aquests parquímetres –instal·lats per l’anterior equip de govern– no són gaire funcionals i provoquen molts problemes entre els usuaris. En aquest punt, el regidor de Governació va apuntar que s’està treballant, novament, en la implantació d’un altre sistema per als residents per evitar les cues i els problemes de comunicació.  

Aposta per la unificació del futbol cambrilenc

Des del NMC també van preguntar diferents qüestions relacionades amb l’àrea d’Esports. Per un costat, Klein va preguntar al regidor –Lluís Abella– sobre les relacions amb l’empresa Gesport. Abella va confirmar que l’empresa i els treballadors de la mateixa han cobrat i que es va acordar que seguirien amb les activitats durant un període. Va explicar també que de cara a un futur, els serveis tècnics estan treballant en l’elaboració del plec de clàusula per tirar endavant un concurs públic per fer-se càrrec de les activitats esportives municipals.
En el mateix àmbit esportiu, el NMC també es va interessar per la situació dels equips de futbol locals i pel full de ruta que vol seguir l’equip de govern quant a la unificació del futbol cambrilenc. També va demanar explicacions sobre els motius de la no cessió de les instal·lacions esportives al CF Oleastrum. El regidor Lluís Abella va explicar que el dia 18 de juny es va fer una reunió amb les entitats esportives que utilitzen els camps de futbol i d’acord amb les sol·licituds rebudes, prèviament, es va fer el repartiment de l’espai. A principis d’agost, segons Abella, l’Oleastrum va fer la sol·licitud d’espai i se’ls hi va comunicar que no hi havia disponibilitat. A partir d’aquí se’ls hi va oferir la possibilitat d’integrar-se amb els equips de la unificació, opció que van rebutjar. En aquest punt, el regidor d’Esports va reiterar que la postura del govern quant a aquest tema és una aposta clara per la unificació del futbol cambrilenc. Cal destacar que, en aquest mateix tema, el regidor d’Esports va rebre el suport del grup socialista, a través d’un dels seus precs. El portaveu –Robert Benaiges- va encoratjar-lo a seguir apostant per la unificació del futbol local, un projecte que es va intentar posar en marxa fa uns anys enrere, però també va demanar que s’evitin possibles greuges comparatius de cara a properes temporades.
Finalment, en l’apartat d’esports, des del NMC també van preguntar sobre el futur de l’antic estadi municipal de futbol. El regidor d’Esports –Lluís Abella– va comentar que enguany s’han pres una sèrie de mesures, donada la situació econòmica, que van en la línia de reduir despeses i optimitzar al màxim les instal·lacions esportives. Per això, Abella va recordar que de dilluns a divendres, l’antic camp municipal roman tancat, mentre que el cap de setmana s’obre per a la disputa dels partits. L’objectiu, tal com va apuntar el regidor, és optimitzar els camps 1 i 2 i també promocionar l’ús del lloguer de les instal·lacions per treure una major rendibilitat.

S'enllestiran les obres de la Torre del Llimó i del Forn del Tallero

En un altre àmbit de qüestions, des del NMC van tornar a preguntar sobre la paralització de les obres de Teatre Auditori i sobre l’estat de dues obres més: la Torre del Llimó i el Forn del Tallero. El regidor de Planificació de Ciutat i Cultura –Francesc Garriga– va retreure-li que digués que s’havien paralitzat les obres de Teatre Auditori quan ja van quedar completament aturades durant el mandat anterior. Pel que fa als altres dos edificis, Garriga va dir que quan l’actual equip de govern va entrar al poder, “ens vam trobar factures pendents de pagament i, fins que no es paguessin no podien seguir les obres”. El regidor va apuntar que s’acabarà d’enllestir la petita part de les obres que queden pendents, per tal de poder recepcionar ambdós edificis. Quant al seu ús, Garriga va manifestar que, en un principi, es tenia una idea i que ara, s’està pensant en nous usos. D’altra banda va reiterar que obrir nous edificis de serveis municipals suposa una despesa afegida per al consistori, tant pel que fa a manteniment com a personal.

Balanç de la temporada contra la venda ambulant il·legal

Finalment, el NMC va demanar quin havia estat el balanç de la temporada del control de la venda ambulant il·legal. El regidor de Governació –Dani Milan– va comentar que, malgrat que les previsions inicials eren força negatives i apuntaven a un increment del nombre de venedors ambulants, enguany la temporada s’ha saldat de manera força positiva. Milan va explicar que s’han concentrat esforços en els dos punts més conflictius –la zona del Cap de Sant Pere i el carrer del Consolat de Mar–. A la façana marítima del port, segons Milan, s’ha produït una disminució del nombre de venedors, mentre que al Cap de Sant Pere –a la frontera amb Salou–, també s’ha reduït el nombre d’hores de venda d’aquests venedors, gràcies a una important col·laboració amb la Policia Local de Salou, juntament amb els Mossos d’Esquadra. El regidor va dir que la pressió policial ha estat positiva, malgrat que s’ha produït una redistribució dels venedors cap a d’altres punts com el passeig de davant de la platja del Regueral un espai però, on no hi ha tanta activitat comercial com a la façana del port. Per altra banda, Milan també es va mostrar preocupat per l’augment del nombre de detencions relacionades amb actes violents d’aquests venedors i d’altres delictes contra la salut pública com la venda d’estupefaents.

Subvencions a entitats

En el torn de preguntes del PSC, el seu portaveu –Robert Benaiges– va obrir la seva intervenció manifestant la seva preocupació per les importants reduccions en l’atorgament de subvencions a les entitats. En aquest punt però, va dir que “hi ha un cas paradigmàtic que és el d’un mitjà local”, Revista Cambrils, que l’any passat se li va reduir la subvenció –en un 50%– per motius econòmics i enguany se li ha incrementat. Benaiges va preguntar: “si a tothom se li baixa, perquè en aquest cas puja?”. A aquesta pregunta l’alcaldessa va contestar que s’ha produït un augment si es compara amb l’últim any però no si es compara amb els anys anteriors i va retreure-li a Benaiges que potser la pregunta més adient seria: “com és que es va retallar tan dràsticament l’aportació de l’Ajuntament a la Revista Cambrils en l’últim any del seu mandat?”.
A continuació, el regidor socialista també va demanar un informe sobre l’empresa d’assessorament extern contractada l’any passat i va reclamar un llistat de les feines realitzades, ja que “són diners públics i s’han de justificar”. Sobre això, Mercè Dalmau va dir-li que no s’ha renovat el contracte amb el servei d’assessorament extern i que ja se li farà arribar un informe amb les tasques que ha fet.

Construcció d'hotels a Cambrils, obres al polígon Belianes i projecte de Barcelona World

Quant a l’àmbit d’urbanisme, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va adreçar-li dues qüestions al regidor David Chatelain. Per un costat, va retreure-li que hagin sortit en premsa declaracions seves parlant de les negociacions amb inversors per a la possible construcció d’hotels a Cambrils. Segons va dir Benaiges, és contradictori que el regidor parli de prudència i que, per altra banda, les informacions sobre aquest tema hagin sortit en diferents mitjans de comunicació. El regidor va defensar-se dient que les informacions no havien sortit de l’ajuntament, sinó que ell s’havia limitat a atendre les trucades de diferents periodistes que havien contactat per corroborar uns rumors. Chatelain va reiterar que s’havia mostrat prudent amb les informacions facilitades a la premsa i que només havia confirmat que s’estan duent a terme una sèrie de negociacions que són reals.
El PSC també va preguntar sobre les obres de connexió de l’aigua al polígon Belianes i si l’Ajuntament –a través de l’empresa Secomsa– farà algun tipus d’aportació econòmica. El regidor d’Urbanisme va manifestar que l’impuls del polígon Belianes no només depèn de la voluntat municipal sinó dels propietaris del polígon, i va afirmar que l’empresa Secomsa està negociant amb la propietat del polígon.
Per acabar, Benaiges va preguntar sobre la postura de l’Ajuntament de Cambrils davant del projecte Barcelona World. L’alcaldessa va confirmar-li que el consistori cambrilenc està en contacte directe amb el departament de Territori i el departament de Presidència i que Cambrils estarà al costat d’aquest projecte.

Comenta aquest article