Informació general

El govern aprova les ordenances fiscals pel 2013 amb els vots en contra del NMC i les abstencions del PSC

Per Cristina Sierra

Un moment del ple ordinari celebrat ahir al matí

Les ordenances fiscals per a l’any 2013 es van aprovar inicialment, ahir, durant el ple ordinari corresponent al mes de setembre. La sessió va ser extensa i es van viure moments de tensió entre l’equip de govern i els membres de l’oposició quan es va tractar aquest punt que constava a l’ordre del dia. A la sala de plens hi van assistir representants de les associacions de veïns de de Cambrils que volien conèixer la proposta del govern.

L’alcaldessa –Mercè Dalmau– va destacar la proposta del govern de reduir l’IBI un 10% –tal com havien afirmat reiteradament durant els darrers mesos–, la congelació de les taxes d’escombraries i de l’impost de circulació i pujar la resta d’impostos un 2,2%, xifra corresponent a l’IPC del mes d’agost. Dalmau va apuntar que l’IBI i les taxes d’escombraries i l’impost de circulació “són els tres impostos que paguen la majoria de cambrilencs” i que el govern havia fet efectiu el compromís que tenien amb els ciutadans de baixar l’IBI. “És un esforç que ens farà ajustar els pressupostos”.

A continuació, el regidor d’Hisenda –Ramon Llobet – va afirmar que l’IBI es quedarà fixat en un 0,84 de coeficient municipal i va fer un repàs de la resta d’impostos que es veuran incrementats l’any vinent. Llobet també va agrair l’esforç fet pels cambrilencs per la pujada de l’IBI d’aquest any.

Oliver Klein: “Per nosaltres, aquesta disminució del 10% és la consolidació del 20%”

El portaveu del grup del Nou Moviment Ciutadà (NMC)  –Oliver Klein– va avançar que el seu grup, de moment, votaria en contra de les ordenances fiscals i va avançar que el grup es comprometia a presentar alternatives a les ordenances. “L’IBI ens preocupa, vam arribar al coeficient del 0,76, l’any passat vam passar al 0,85 i ara passem al 0,84. Això suposarà una reducció de 30 a 90 euros”. Segons va apuntar Klein, “per nosaltres, aquesta disminució del 10% és la consolidació del 20%”. D’altra banda, Klein també va fer referència a la tarifa general de retirada de vehicles, que queda fixada en un 6,95% i la zona blava, que segons va apuntar el portaveu del NMC, es veuria incrementada un 7%. “En la qüestió d’Aparcam, demanaria una major gestió”.

Robert Benaiges: “L’assoliment de compromisos és perfectament acceptable però partim d’una base inacceptable. S’hagués pogut fer d’una altra manera”

El portaveu del grup del PSC –Robert Benaiges– va prendre el torn de paraula per anunciar que el grup s’abstindria a la votació. “Ho fem sota dos premisses importants. La proposta del 2012 al 2013 ens sembla francament acceptable però partim d’una premissa que no estàvem absolutament d’acord”. Segons va afirmar Benaiges, “ja sé que la culpa és nostra, ja sé que som els culpables de tots els mals econòmics. L’any passat encara teníem una certa responsabilitat però enguany ja no, comencem a canviar el xip”.

Benaiges va continuar la seva intervenció apuntant que “l’assoliment de compromisos és perfectament acceptable però partim d’una base inacceptable. S’hagués pogut fer d’una altra manera. Ja veurem què passarà l’any que ve”. Segons va mostrar el portaveu socialista, el grup està disposat a parlar d’aquells aspectes que poden ser millorables i va apuntar que presentarien al·legacions.

Dalmau a Benaiges: “Vostè i el seu equip de govern seguiran tenint responsabilitat de la situació econòmica, com a mínim, durant 10 anys”

A continuació, l’alcaldessa va encetar el torn de rèplica per a demanar al NMC quines propostes tenien per fer front als pressupostos segons les ordenances que deien i va recordar que en un any hi havia hagut una reducció de la despesa molt important de 3,8 milions d’euros.  “L’esforç que ha fet el cambrilenc s’ha vist complementat amb el de l’ajuntament per la reducció de la despesa”.  D’altra banda, Dalmau va agrair al PSC la seva abstenció  i la col·laboració per poder arribar a un acord amb les al·legacions però va avisar a Benaiges que “vostè i el seu equip de govern seguiran tenint responsabilitat de la situació econòmica, com a mínim, durant 10 anys perquè els cambrilencs hauran de pagar els interessos”.

Acte seguit, el regidor de Governació –Dani Milan– va voler puntualitzar les paraules de klein sobre les taxes d’Aparcam. “Ens ha semblat més lògic augmentar l’impost d’immobilització de vehicles que no la zona blava. Quan vostè manava es retiraven 2.000 vehicles en un any, nosaltres no arribem ni a la meitat”. Sobre les zones blaves, Milan va explicar que s’ha pujat la tarifa general, que va encaminada a ser pagada pels no residents i la tarifa dels comerciants passarà de general a resident, amb lo qual baixarà un 142%.  

Dani Milan al PSC: “Els hi proposo que comprin l’edifici d’Aparcam i el facin com a seu del PSC i el relloguin a l’NMC, a Cambrils li faran un favor”

El regidor també va repetir el problema que té la regidoria amb l’edifici d’Aparcam després d’unes declaracions de Benaiges. “Nosaltres no hem creat el problema però l’hem de solucionar. Aquests 265.000 euros els podríem destinar a Càritas o al servei de violència de gènere però no podem. Els hi proposo que comprin l’edifici d’Aparcam i el facin com a seu del PSC i el relloguin a l’NMC, a Cambrils li faran un favor”.

Benaiges va voler respondre a Milan afirmant que s’havia passat amb les seves declaracions. “Si vostè no volia assumir la responsabilitat, es podia haver quedat a casa. Jo no m’he passat 8 anys explicant les desgràcies que em vaig trobar al 2003”. El portaveu socialista va continuar la seva intervenció apuntant que els 18.000 euros que paga el consistori pel servei de l’assessor de comunicació “també el podien destinar a Càritas. Aquest argument és d’algú que no té arguments”.

El portaveu socialista, agafant com a mostra un dels versets pronunciat pel dimoni del Ball de la Rosaura d’enguany que feia referència a la seva època com a alcalde (“Que el Benaiges llançava els "cuartos" no és cap novetat però deixeu-vos de romanços que aquesta excusa ja massa l’heu gastat”), va afirmar que, “hem intentat ser el màxim de positius, hem estat respectuosos. Si segueix aquesta política vostè em trobarà i li asseguro que en sortiran tots retratats”. Sobre l’edifici d’Aparcam, Benaiges va dir a Milan que, “en el moment que millori l’economia municipal, vengui’l”.

Mercè Dalmau: “Cada vegada que passo per davant l’auditori m’inunda una profunda tristesa”

L’alcaldessa va agafar el torn de rèplica per contestar a Benaiges que, “l’herència, li agradi o no, té un responsable. El senyor Milan li ha recordat una de les herències. Tenim la primera fase d’un auditori que es van enterrar 4 milions d’euros, cada vegada que passo per davant m’inunda una profunda tristesa. Segurament amb aquests 4 milions d’euros podíem tenir un teatre finalitzat”.

Sobre el verset dit pel dimoni del Ball de la Rosaura, Dalmau va afirmar que, “ja m’agrada que m’ho recordi, jo el vaig escoltar en directe, cosa que vostè no va fer”. L’alcaldessa va continuar la seva intervenció recordant que aquest equip de govern havia estat votat per la població. “Treballin com a oposició i faci propostes però, sobretot, no amenaci”.

Abans de votar el punt, Benaiges va voler prendre la paraula per apuntar que, “restem a la seva disposició per ajudar, no per posar traves” i Dalmau va contestar-li que, “ja li he dit que agraïa la seva abstenció”. Finalment, el punt va ser aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern, els vots en contra del NMC i l’abstenció del PSC.

Comenta aquest article