Informació general

Creu Roja tanca el servei de salvament i socorrisme amb un total de 4.235 assistències a les platges cambrilenques

Per Berta Ruiz

Imatge de la platja del Regueral, a principis de setembre

El passat dissabte 15 de setembre va finalitzar el servei de salvament i socorrisme a les platges del Cambrils, que es va posar en marxa el dia 15 de juny. Enguany, aquest servei ha anat a càrrec de la Creu Roja, que recuperava el servei sis anys després gràcies a l’adjudicació per la via d’urgència feta pel govern municipal el dia 8 de juny. Recordem que en les sis temporades estivals anteriors, el servei havia estat en mans de l’empresa Sport&Salvament. De cara a l’any vinent es convocarà un concurs públic al qual, la Creu Roja s’hi presentarà, tal com ha confirmat el coordinador del servei de salvament i socorrisme de la Creu Roja –Víctor Mangrané–, amb l’objectiu de millorar el servei.

4.235 assistències sanitàries a totes les platges

Víctor Mangrané ha fet balanç a Revista Cambrils Diari Digital i ha qualificat de “positiva” la temporada, així com “la bona acollida” que han tingut per part dels usuaris de la platja. A nivell de xifres, cal destacar que, durant aquests tres mesos de servei, s’han comptabilitzat un total de 4.235 assistències sanitàries a totes les platges cambrilenques. D’entre aquestes, es van fer un total de 22 rescats a banyistes –aquí s’inclou des del rescat d’una persona que ha entrat nedant i no pot tornar fins a una ‘víctima activa’ que seria el cas més difícil de resoldre–; es van fer 45 evacuacions a centres sanitaris –és a dir, des d’estrangers que no saben com arribar al centre mèdic, fins a evacuacions d’urgència per qualsevol incidència–; es van realitzar un total de 698 mesures preventives –s’inclouen avisos a pescadors en zones de bany, retirada d’objectes perillosos a la platja, avisos a usuaris en zones prohibides com espigons o roques, avisos a embarcacions en zona de bany–, i control de la pràctica d’esports nàutics, entre d’altres mesures, “intentem fer un treball formatiu, d’educar a la gent”, ha dit el coordinador del servei. També es van fer 51 serveis de cadira amfíbia –en les platges del sector de llevant, en un horari determinat i sempre amb bandera verda– i es van realitzar una quinzena de suports a persones amb algun tipus de discapacitat. Per altra banda, es van comptabilitzar 44 menors extraviats i es van lliurar 39 polseres identificatives. En aquest punt, Mangrané ha comentat que aquest servei encara no s’utilitza gaire entre els banyistes de la platja. Quant a atencions per cops de calor, només es van atendre uns 4 o 5 casos per insolació, en les onades de calor que es van produir a finals del mes d’agost. “La gent ja comença a estar més conscienciada”, ha afegit Mangrané.
Durant la temporada, s’ha comptat amb un total de 25 socorristes –18 socorristes diaris– repartits entre els tres punts principals de vigilància i una desena de cadires. El coordinador del servei també ha explicat que les platges amb més afluència –Regueral i Vilafortuny– són les que han registrat un major nombre d’incidències, mentre que les platges de Ponent són les més tranquil·les. De fet, en els llocs centrals, un dissabte o diumenge d’agost es podrien realitzar unes 30 o 40 assistències diàries. Les més habituals van ser per picada de medusa, per picada de peix aranya, per diferents reaccions al·lèrgiques, ferides, talls, marejos, urticàries.

Dues víctimes mortals a les platges de Cambrils

Malgrat que la temporada de servei de socorrisme ha estat “força tranquil·la”, sí cal lamentar la mort de dues persones a les platges cambrilenques, aquest estiu. Cal destacar però, que cap de les dues va morir ofegada, sinó per causes naturals. El darrer cas es va produir fa pocs dies, el dia 10 de setembre a la platja del Regueral, quan una dona de 79 anys i de nacionalitat francesa, després de sortir de l’aigua, va trobar-se malament i va desmaiar-se. Els efectius de la Creu Roja van atendre-la i van traslladar-la a la caseta de socors, on van li van practicar les maniobres de reanimació fins a l'arribada d'una ambulància medicalitzada i d'una altra ambulància convencional del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Aquests efectius sanitaris van seguir amb la reanimació però, finalment, la dona va morir a la platja. Un altre cas semblant es va produir, a començaments d’estiu, a la platja de Vilafortuny. Una dona d’edat avançada, també va patir una cardiopatia i, malgrat els esforços per reanimar-la també va morir.

Poques meduses, enguany

Per altra banda, durant aquest estiu no s’ha produït cap plaga de meduses al litoral cambrilenc. Tot i que, a principis d’estiu es van realitzar avisos que es podrien donar les condicions meteorològiques i ambientals necessàries per a la proliferació de l’espècie, finalment la presència de meduses no ha estat gaire destacable a Cambrils. Segons ha comentat Mangrané, “hi ha hagut més meduses en dies puntuals, sobretot a finals d’estiu quan l’aigua està més calenta, però hi ha hagut més platges al litoral de Barcelona, Alacant o València. Aquí ens hem lliurat”.

Quatre dies amb bandera vermella

En aquests tres mesos de servei, els efectius de la Creu Roja han hagut d’hissar la bandera vermella quatre dies puntuals i, en alguns casos només durant una estona. Mangrané ha explicat, “la nostra feina és un treball preventiu. Quan hi ha bandera vermella, el bany està prohibit però costa molt que la gent es conscienciï del perill. En algun cas vam haver de requerir la intervenció de la Policia Local, perquè a vegades la gent no fa cas”.

Reutilització de part del material

Finalment, Víctor Mangrané ha explicat que, “aprofitant que som una institució de cara al poble, el material que hem utilitzat aquest estiu es reutilitzarà pel servei de transport adaptat. Els dos desfibril·ladors que tenim, no es guardaran a l’armari, sinó que es faran servir. És un material útil que pot salvar vides”.

Comenta aquest article