Informació general

Cambrils celebra l'acte institucional d'una reivindicativa Diada Nacional de Catalunya

Per Berta Ruiz

Un moment de l'acte de parlaments, ahir a la tarda al parc del Pescador

Com cada any, el parc del Pescador va ser l'escenari del tradicional acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Ahir a la tarda, poc després de les set, s'iniciaven els parlaments, enguany, clarament marcats per la manifestació que en aquells moments s'estava fent a Barcelona. L'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– va ser la primera en adreçar unes paraules al públic assistent. Dalmau va qualificar la jornada d'ahir "d'històrica", on "la societat catalana hem mostrat la voluntat de ser. La voluntat que Catalunya sigui respectada. Molts catalans es troben alçant un clam popular, avui, per reivindicar les voluntats que ens defineixen com a país. La visió de Catalunya és polièdrica i hi ha diferents òptiques, ja sigui per convicció nacional o per convicció fiscal". L'alcaldessa també va referir-se a la complicada situació econòmica actual, "se'ns presenten molts reptes de present i de futur, però aquest ha de ser un punt d'avançada, un punt d'inflexió. L'eslògan de la manifestació d'avui és 'Catalunya, nou estat d'Europa' i això, ens ha d'ensenyar als polítics a exercir la nostra responsabilitat". Finalment, Dalmau va afegir: "aquest és un moment clau pels catalans. Els passos que fem, per petits que siguin, seran passos ferms i amb decisió".

Joaquim Nin:
"Aquest és un moment de transició nacional i per això necessitem gent perseverant i compromesa. Tenim el dret a decidir ser amos del nostre destí, que ningú es pensi que estem disposats a viure de genolls, volem respecte"

A continuació, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona –Joaquim Nin– va fer el seu discurs. Nin va explicar que l'onze de setembre és un dia de festa per exaltar la realitat històrica del poble de Catalunya. Una festa on, malgrat es commemora la pèrdua de les llibertats –en la Guerra de Successió de 1714–, és un moment per a l'esperança del recobrament nacional. En aquest punt, Joaquim Nin va referir-se a diferents episodis històrics de la darrera operació militar de 1714, on segons va dir, "els catalans van resistir fins a la mort. Els catalans tenim ànima, tenim una llengua i una cultura, una història compartida, unes institucions pròpies. No volem ser més que els altres, però tampoc volem ser menys. No volem estar sotmesos a ningú. El 13 de setembre de 1714, els militars castellans van entrar a Barcelona i els catalans van obrir les seves cases. No van abaixar mai el cap, perquè sabien que d'una derrota arribaria una victòria. Vam perdre, però no vam ser derrotats. Si haguéssim estat derrotats jo avui no parlaria aquesta llengua, no penjaríem les senyeres als balcons, no llegiríem premsa en català –al Periódico o a la Revista Cambrils–, no escoltaríem cançons en català com 'Boig per tu'". Per acabar la seva intervenció, Joaquim Nin va manifestar que són uns temps plens de reptes, "on s'ha de reclamar dignitat, aquest és un moment de transició nacional i per això necessitem gent perseverant i compromesa. Tenim el dret a decidir ser amos del nostre destí, que ningú es pensi que estem disposats a viure de genolls, volem respecte".

Després del torn de parlaments, la Coral Verge del Camí va interpretar tres peces: 'El cavaller enamorat', 'La gavina' i 'D'un temps, d'un país'. Per cloure l'acte, van interpretar l'himne nacional de Catalunya, 'Els segadors'.
Per altra banda, ahir al vespre al mateix parc, també hi va haver sardanes amb els Amics de la Sardana de Cambrils i la Cobla Reus Jove.

Actuació de la Coral de la Verge del Camí

Comenta aquest article