Societat

Festa popular a l'entorn de l'Ermita per la diada de la Mare de Déu del Camí

Per Berta Ruiz

Un moment de la ballada de gegants al pati de l'Ermita, el passat dissabte al migdia

Com cada 8 de setembre, l’Ermita va tornar a ser el centre neuràlgic de la diada festiva de la Mare de Déu del Camí, patrona dels cambrilencs. Un any més, la festa va ser un acte de retrobament ciutadà a l’entorn del santuari i també per alguns carrers del Barri Antic.
Cap a dos quarts d’onze del matí s’iniciava el recorregut del seguici festiu, des de la plaça del Setge on, prèviament, el Ball de diables Els Cagarrieres havia fet un llançament de coets per anunciar la Festa Major. Precisament, els diables –petits i grans– encapçalaven el seguici, seguits del grup de percussió Cop de Cap, la Colla Gegantera Tota l’Endenga –amb els gegants Camí, Pere, Armengol i Magdalena, els gegantons Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones, els nanos i la Farnaca–, el Ball de Bastons de Cambrils, el Ball de la Rosaura, les pubilles i hereus i les autoritats i, com a tancament, la Cobla Antiga Espremulls. El seguici va recórrer el carrer Major, el carrer del Cardenal Vidal i Barraquer, la plaça d’Espanya –on es van succeir diferents actuacions–, el carrer de l’Hospital, la plaça de Marianao i el carrer de la Verge del Camí fins al santuari. Tot seguit, a dos quarts de dotze del matí, es va oficiar la Missa Major que, enguany va ser presidida per mossèn Francesc Xavier Morell, rector de la parròquia de Santa Clara de Tarragona. Durant l’homilia, també hi va haver una actuació de la Coral Verge del Camí.

Ofrena floral i ballada al pati de l'Ermita

A la sortida de missa, es va fer la tradicional ofrena floral davant de la imatge de la Mare de Déu del Camí, situada al monument del pati. Abans però, la pubilla infantil –Camí Cruz–, la pubilla i l’hereu de Cambrils –Giulia Scudellari i Aleix Rom– i l’alcaldessa van adreçar unes breus paraules al públic reunit al pati. Cal destacar que la pubilla infantil va parlar de motu proprio i va dir que estava molt orgullosa de dur el nom de Camí, de ser la pubilla infantil i de portar el nom de Cambrils arreu durant tot aquest any. A l'acte també hi va ser present el director territorial de Cultura –Jordi Agràs–, juntament amb una àmplia representació de regidors del consistori. Tot seguit, els representants dels diferents grups festius i entitats locals van dipositar els seus rams de flors, així com els particulars que ho van desitjar. A continuació, hi va haver una ballada dels elements festius del seguici al pati de l'Ermita que es va cloure amb una traca. Després, la festa va seguir al pati de darrere de l’Ermita, amb el vermut de Festa Major, amb servei de bar a càrrec del Ball de Bastons de Cambrils. Enguany, també es va suprimir la ballada de sardanes, després de molts anys de fer-se.

Comenta aquest article