Cultura

L'artista Nuri Mariné presenta la seva exposició més marinera, al Club Nàutic

Per Berta Ruiz

Nuri Mariné amb algunes de les seves obres exposades al Club Nàutic Cambrils

Des del passat dissabte 1 de setembre fins al proper 5 d’octubre es pot visitar la darrera exposició de pintura de l’artista cambrilenca Nuri Mariné, al Club Nàutic Cambrils. La mostra recull un total de 19 peces que estan emmarcades dins de tres estils diferents.
Per un costat, hi ha quatre quadres realitzats damunt de tapes de caixes de peix –concretament de l’antiga peixateria de Josep Borràs-, que estan fetes a l’oli sobre fusta i plasmen el mar. Aquestes les va pintar ara fa cinc anys, l’any 2007. La resta de quadres els ha pintat expressament per a aquesta exposició. És el cas d’una petita col·lecció de les seves conegudes “vespes” tan estiuenques, on es barreja la seva habitual manera de pintar, molt il·lustrativa, colorista i divertida, amb un toc més abstracte i el mar, sempre de fons. En algunes d'aquestes peces tampoc hi falten les veles llatines o els catamarans. Finalment, la mostra es completa amb unes altres peces, totalment abstractes, i en blanc i negre, “però tirant molt al negre”, tal com puntualitza Mariné. “L’anterior col·lecció abstracta que vaig fer tractava del cel, de la pau i de la sensació de descans. Aquella era blanca, i en aquesta estic començant a utilitzar els colors negres. Estic treballant els pecats capitals, juntament amb el sentiment de culpa i l’infern. Segons la llei sempre som presumptament culpables fins que no es demostri el contrari, mentre que segons la religió naixem culpables i ens hem d’anar netejant a poc a poc. Són unes peces que es titulen ‘Dèries’, perquè plasmen malestars i obsessions. Crec que tots tenim una ment enrevessada, per tant, com no ha d’estar tan enrevessat el món? Vull investigar aquest sentiment tan humà”, explica l’artista. De fet, aquesta podria ser, a llarg termini, la propera gran col·lecció de Nuri Mariné.

Tècniques mixtes

Quant a les tècniques utilitzades –excepte la dels quadres a l’oli sobre les caixes de peix–, Mariné ha combinat tota una sèrie de tècniques mixtes: pintura acrílica barrejada amb llapissos, carbons, grafits, tinta xinesa i d'altres materials. Tal com explica Nuri Mariné, “a cada pinzellada cal fer la tècnica que es necessita, les pinzellades de sota tindran una pintura més acrílica, mentre que les de damunt seran més greixoses. M’agrada que cada pinzellada tingui, exactament, la tècnica que m’està demanat la tela”. Cal destacar que algunes peces estan fetes a sobre de paper, mentre que d’altres estan pintades damunt de lona de tendals.

Calendari d'exposicions al Club Nàutic

Cal destacar que, quan des del Club Nàutic Cambrils van decidir obrir el seu saló social com a sala d’exposicions li van demanar a Nuri Mariné que s’encarregués de coordinar la participació de diferents artistes –tasca que realitza d’una manera desinteressada–, com a col·laboració. Per aquesta sala ja hi han passat diferents artistes locals com Pedro Calavia o Francesca Cristina i, fins al mes de maig de 2013 compten amb un calendari farcit d’exposicions. “Primer vaig buscar artistes que coneixem, els de Cambrils, perquè per començar ens feia gràcia que fos gent d’aquí. A partir del mes de maig de l’any vinent, ja començaran a participar nous artistes”, comenta Mariné.

Nous projectes

Pel que fa a noves iniciatives, Nuri Mariné explica que té alguns projectes d’il·lustració i un nou àmbit a explorar que serà la il·lustració sobre tèxtil. A banda, seguirà preparant les peces de la propera exposició. “Quan tinc una bona quantitat de peces fetes, aleshores busco una sala. Poden passar uns 2 anys, abans no faci una exposició gran. M’agrada molt anar al meu ritme, treballant l’interior i pintant allò que em demana el cos. Les altres peces d’il·lustració les faig més ràpid”. Per altra banda, aquest proper mes d’octubre iniciarà novament les classes dels seus tallers de pintura i dibuix per a la canalla. De fet, aquest mes de setembre està fent les inscripcions d’alumnes.

Comenta aquest article