Informació general

Prop de 500 persones participen a Cambrils en la Marxa per la Independència

Per Lluís Rovira i Barenys

La Marxa cap a la Independència va recórrer la façana del port

Prop de 500 persones van participar en el tram final de la Columna Xirinacs de la Marxa cap a la Independència que aquest passat dissabte a la tarda va recórrer els carrers de Cambrils. La Marxa, organitzada per la Regió 4 de l'Assemblea Nacional Catalana s'havia iniciat el mateix dissabte a Alforja i havia travessat diferents poblacions del Camp de Tarragona fins arribar a Cambrils com a punt culminant. A Cambrils, a quarts de 7 de la tarda, hi havia una trentena de persones a la plaça del Setge organitzant els preparatius. Al mateix temps també hi va haver una ballada de sardanes, a càrrec dels Amics de la Sardana i l'actuació del ball de bastons de Cambrils, fins l'arribada dels marxaires provinents d'Alforja, les Borges del Camp i Riudoms. Un cop arribats a la plaça i després de refer-se de la intensa xafogor, la columna Lluís Xirinacs es va dirigir cap el port on s'hi va afegir la columna de marxaires que venien de Vila-seca i de Salou. Des del costat del passeig de les Palmeres es va iniciar el recorregut per davant del port i que va continuar per la Rambla de Jaume I, l'avinguda dels Països Catalans i va finalitzar a la plaça del Setge. En el tram de recorregut pel port, es va comptar amb l'acompanyament dels gegants i timbalers d'Alforja. Cal dir que la passada per davant del port es va fer enmig d'una gran expectació de la gent que en aquell moment passejava per aquest indret.

A la plaça del Setge hi va haver els parlaments que van anar a càrrec del cambrilenc Pere Navarro i de dos representants de l'ANC, Jaume Solé i Joan Carles. Navarro va recordar el Setge patit per Cambrils a càrrec de les tropes castellanes i va repassar poetes com Miquel Martí i Pol recordant que "tot està per fer i tot és possible". Jaume Solé, per la seva part, va recordar que l'estiu de l'any 1976 a Catalunya ja es va fer la marxa per la llibertat, "que a alguns ens va servir d'escola per aprendre com es serveix el país". Després dels parlaments es va fer el sopar en el que hi van participar més de 200 persones. Els grallers i timbalers de Tota l'Endenga van fer una actuació mentre la gent estava sopant.

Sortida a les 8 del matí d'Arforja

Unes 35 persones havien sortit caminant, a les 8 del matí, des d'Alforja i en direcció a les Borges del Camp després d'un repic de campanes, una tronada i la lectura del manifest de la Marxa i la signatura d'aquest per part de l'alcalde d'Alforja, Joan Josep Garcia. A les Borges del Camp els marxaires van ser rebuts per membres de l'Assemblea Territorial del poble que es van unir a la columna i es van dirigir cap a l'ajuntament on l'alcalde, Joaquim Calatayud, també va firmar el manifest. A continuació es van dirigir fent cercavila fins a cal Dasca, on es va fer un esmorzar popular. Després de la lectura del manifest a les Borges del Campes es va anar fins a una de les entrades del poble on es va hissar una estelada amb la intenció de no tocar-la fins que s'hagi aconseguit la independència.
El següent punt d'aturada de la marxa va ser Riudoms on, a la plaça de l'Església, es va fer una batucada, actuació del ball de diables i parlaments. Tot seguit es va anar fins el parc de Sant Antoni on es va fer el dinar i una mica de descans. A Riudoms s'hi van afegir gent provinent de Maspujols, Vilaplana, la Selva del Camp, Reus o el Morell. Cap a les 5 de la tarda es va sortir de Riudoms fins a Vinyols, on van ser rebuts pels gegants i es va fer una cercavila pel poble. Des d'aquí i per la riera d'Alforja, es va arribar a Cambrils.
Des de l'organització de la Marxa es feia una valoració molt positiva. Segons Tomàs Mallafré, un dels responsables de l'organització,"tot i que no ens marquem objectius quantitatius hem superat totes les previsions. Estem satisfets per l'acte d'avui ja que a més d'haver fet una crida a participar a la concentració de l'11 de setembre d'enguany a Barcelona, actes com aquest contribueixen a normalitzar el procés de la independència, que és el que tindrem ja que no ens aturarem fins aconseguir-la".

Comenta aquest article