Informació general

La pesca del sorell protagonitza l’activitat pesquera de principis d’any

Per Judit Pinazo



Aquest començament d’any els pescadors cambrilencs s’han especialitzat en el sorell
A principis d’aquest any, el sorell s’ha convertit en un dels protagonistes del sector pesquer cambrilenc. Des de principis de mes les puntes de pesca d’aquest peix han estat molt positives. El dia 3 de gener es va assolir la punta de pesca més important, amb 8.017 quilos de sorell. D’altra banda, coincidint amb aquest increment de captures, el preu també ha anat a l’alça i el sorell es converteix en un dels peixos més ben pagats durant aquest primer mes de l’any, la mitjana de preu del mes s’ha mantingut entre els 50 i els 60 cèntims d’euro el quilo, i el dia 2 de gener va arribar a un euro el quilo. Per això la majoria d’embarcacions es dediquen durant aquest dies a la captura del sorell, un fet que no deixa de sorprendre perquè mai ha estat un peix amb gaire sortida comercial a la nostra zona ni és gaire comú a la nostra taula. L’interès de mercats com el portuguès per aquest tipus de peix fa que aquest dies algunes embarcacions arribin a port amb 300 caixes de sorell.

L’interès del mercat portuguès

Una de les principals raons de l’augment de la pesca del sorell durant aquest primers dies de l’any és l’interès per part del mercat portuguès. La majoria del sorell que es captura, no gaire apreciat per la nostra gastronomia, s’utilitza per fer bastonets de peix o derivats que elaboren empreses portugueses. Es treu la pell i com la carn és blanca, es trinxa i s’utilitza per preparar aquests tipus de productes. Segons Carles Rom, patró d’una embarcació d’arrossegament, “moltes empreses l’utilitzen perquè és més econòmic i n’hi ha molt”. Fa anys el sorell i altres tipus de peix semblants es destinaven a fer farina de peix i segons Carles Rom era poc habitual pescar-ne: “que jo recordi, el sorell no estava gens valorat, ni tan sols es volia per fer caldo. Aquí, a Cambrils, no se n’anava a buscar mai, perquè no tenia preu. Si alguna embarcació n’agafava, doncs benvingut era, però anar-lo a buscar expressament, mai”. Però la situació actual ha canviat, el mercat portuguès habitualment es nodreix dels ports andalusos, però aquests primers mesos de l’any la costa andalusa està en veda. El mercat portuguès ha optat, així, per buscar aquest producte en altres ports i un d’ells és el de Cambrils; per això l’activitat pesquera d’aquest dies s’ha centrat sobretot en la captura d’aquest peix, com a mínim fins que disminueixi la demanda, ja que es paga a un bon preu. Segons Carles Rom, “el sorell ha arribat a pagar-se a un màxim d’un euro i es manté entre els 50 cèntims d’euro i l’euro, i aquests dies hi ha barques que n’arriben a agafar 400 caixes”.

Aquest interès per la comercialització del sorell ha afavorit els pescadors de Cambrils, ja que és durant aquests primers mesos de l’any, a causa de la coneguda costa de gener, quan el preu del peix baixa més. Per Carles Rom, “és una llàstima, perquè enguany ha coincidit que la quantitat de peix que s’ha agafat durant el mes de gener feia molt de temps que no s’agafava, per exemple hi hagut embarcacions que han pescat 20 caixes de mòllera o el cas dels rapets, que hi ha hagut setmanes que se n’han agafat tones. Però el problema és que el preu al que va el peix un cop pescat no compensa”.

Enguany durant el mes de gener s’han duplicat les captures respecte el gener de l’any passat. Segons Carles Rom, s’aprofitarà la pesca del sorell fins que duri la veda andalusa “durant aquests mesos esperem que l’altre peix vagi augmentant una mica de preu”.

El preu del gasoil continua sent insuficient

El passat mes d’octubre el sector pesquer aturava l’activitat laboral per reclamar un abaratiment del preu del gasoil. Les reivindicacions es van produir a bona part de la geografia estatal i van suposar un seguit de manifestacions i el tancament d’alguns ports pesquers, com el de Barcelona, Tarragona i Cambrils, entre d’altres. Les reivindicacions van concloure després d’una reunió entre la ministra d’Agricultura, Pesca i Alimentació i els representants de la Federació Estatal de Confraries de Pescadors on es va signar un acord en què el Ministeri es comprometia a activar les ajudes de mínims, per tal d’abaratir el preu del gasoil, fixant-se com a nivell d’ajuda la quantitat de 0,095 euros el litre. A banda, el Ministeri es va comprometre a buscar mesures dirigides cap a la concessió d’ampliacions de terminis per a la presentació de les quotes socials. També es va establir la creació d’un grup de treball per a l’estudi dels problemes estructurals del sector pesquer, entre d’altres aspectes.

Tres mesos després, la situació del preu del gasoil no ha canviat gaire i l’abaratiment resulta gairebé insignificant per als que cada dia surten a la mar. Per Carles Rom, “l’acord al qual vam arribar ha estat una enganyifa. Actualment paguem el gasoil a 0,73 euros el litre i abans de començar les reivindicacions el feiem a 0,80 euros, després hi ha hagut setmanes que ha baixat fins als 0,60 euros, però realment la nostra situació continua sent la mateixa, insuficient”.

El preu del gasoil és important, però hi ha pescadors que analitzen la problemàtica des d’una altra òptica. Per Carles Rom, “el preu del petroli és important, però hi ha molta gent que pel que patim és pel preu a què es ven el peix. No hi ha una relació coherent entre el preu del petroli, el preu del peix i el cost de la vida. Potser si el preu del petroli continués sent el mateix i el preu del peix fos més raonable, no patiríem tant”.

A l’actual baix preu del peix cal afegir-hi l’augment de les importacions d’aquesta mercaderia de països estrangers. Cada cop són més les empreses que compren el peix fora de les nostres fronteres, fins i tot de les europees. Segons Carles Rom aquesta és una tendència que cada cop va a més “avui en dia porten el lluç de Rumania amb avió i els costa 0,90 euros el quilo i 0,20 euros transportar-lo fins aquí. En porten 30 o 40 tones i a la botiga el venen mesclat amb el lluç de Cambrils i el fan pagar a preu d’aquí. Així no podem competir”.

Comenta aquest article