Informació general

L'Ajuntament haurà de pagar al voltant d'1,2 milions d'euros addicionals per la Torre del Llimó

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte de les instal·lacions municipals de la Torre del Llimó

L'Ajuntament de Cambrils haurà de pagar al voltant d'1,2 milions d'euros a l'empresa Promociones Joseva 2005 arran de la sentència emesa el passat 5 de juny pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya relacionada amb l'expropiació de les antigues edificacions que conformen la torre del Llimó. L'empresa Joseva 2005 havia adquirit els immobles i solars de les dues propietats del carrer de les Creus i l'ajuntament, l'any 2008, les va expropiar per iniciar el procés de construcció de l'actual equipament municipal. El problema va estar en el preu que es va pagar per l'expropiació de les finques i edificis que es va fer l'any 2008, de 2,8 milions d'euros, una xifra que l'empresa propietària va trobar insuficient i que tot plegat va desembocar en la interposició d'un contenciós administratiu contra l'ajuntament cambrilenc que a principis d'aquest estiu ha quedat resolt donant la raó a l'empresa demandant.

Primers contactes, l'any 2007

Els primers passos d'aquesta història els va donar el govern municipal de l'anterior mandat quan el mes d'agost de 2007 va acordar, per junta de govern, iniciar les negociacions per a l'adquisició d'aquests immobles. En un principi es parlava d'un valor de 4 milions d'euros però sense arribar a un acord per part de l'Ajuntament ja que aquest volia compensar part d'aquest valor amb solars municipals. Després d'aquesta fase de negociacions sense resultat positiu l'Ajuntament va iniciar els tràmits d'expropiació forçosa i així va ser com el jurat d'expropiació va fer una valoració de 2,8 milions d'euros per aquestes propietats del carrer de les Creus. El que va al·legar l'empresa propietària dels edificis és que des de l'inici del procés fins al dictamen del jurat havia passat un any i s'havia entrat en el període de decreixement urbanístic i, per tant, una rebaixa del valor de les propietats i és per això que va recórrer a la justícia. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat, ara, la raó a la propietat i a més dicta que la pròpia torre del Llimó, edifici catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), s'havia d'haver valorat com a tal, cosa que no s'havia fet.

Part dels diners del FOMIT per a la Llosa van servir per a pagar l'expropiació de la torre del Llimó

Segons ha confirmat l'Ajuntament cambrilenc, dels 2,8 milions d'euros que l'Ajuntament va pagar per a l'expropiació d'aquestes propietats, 1,5 milions d'euros provenien dels diners corresponents al crèdit del FOMIT per remodelar el barri de la Llosa. La resta corresponien als fons del Pla de Barris. Ara, un cop coneguda la sentència, l'Ajuntament haurà de desemborsar una quantitat no prevista en els pressupostos d'enguany, que rondarà els 1,2 milions d'euros. L'Ajuntament i l'empresa demandant estan negociant el pagament d'aquesta quantitat així com un fraccionament que es podria allargar entre quatre i cinc anys, amb una primera entrega aquest mateix any. Segons ha manifestat l'alcaldessa Mercè Dalmau a Revista Cambrils Diari Digital, "es tracta d'una despesa addicional amb la que no hi comptàvem però estem parlant de l'execució d'una sentència i s'ha de complir". Dalmau també ha explicat que "un cop coneguda la sentència ens vam reunir amb l'empresa per a intentar arribar a un acord. S'ha de dir que hi ha bona voluntat d'entesa".

Sense previsió d'obertura

L'equipament municipal de la torre del Llimó, inclòs dins de les realitzacions del Pla de Barris, està gairebé enllestit en la part corresponent a l'obra. Cal dir que, a hores d'ara, no s'ha contemplat cap partida per a dotar-lo del mobiliari pertinent ni tampoc ha quedat definit l'ús que se li vol donar en un futur. Juntament amb l'edifici del forn del Tallero, són els dos edificis del Barri Antic que estan acabats i tancats per qüestions econòmiques

Comenta aquest article